Terwijl heel Nederland aan het terugblikken is op 2018, kijkt Dag van Toen vooruit. Welke historische gebeurtenissen kennen in 2019 een jubileum. En het zijn er heel wat. Een kort overzicht:
22 maart 1979 (40 jaar geleden): Bij een snel uitgevoerd aanval wordt de Britse ambassadeur in Nederland doodgeschoten in Den Haag. Ook zijn butler overleeft de aanslag niet. De politie gaat ervan uit dat de IRA achter de aanslag zit.
11 april 1944 (75 jaar): Op verzoek van het Nederlandse verzet wordt het Bevolkingsregister in Villa Kleykamp gebombardeerd. Daarbij komen tal van mensen om. De hoop was dat omdat het bombardement overdag gebeurde er veel kluizen open zouden staan en dat de brand veel papieren zou vernietigen, maar dat valt achteraf tegen.
Een uitgebreide terugblik op het bombardement verscheen eerder al op Dag van Toen:
12 mei 1969 (50 jaar geleden): In de Haagse Schilderswijk breken rellen uit, nadat een documentaire over de wijk op televisie is geweest. In de documentaire wordt een bewoner gevolgd, die de bijnaam Rinus de Wipper heeft. Ondanks dat hij met zijn vrouw in een heel klein huisje woont, komen er steeds nieuwe kinderen bij. Op tv is de armoedige en onhygiënische staat van het huis te zien. Mensen in de buurt vinden dat hij de Schilderswijk te schande maakt. De politie moet Rinus in veiligheid brengen.
13 mei 1619 (400 jaar geleden): In Den Haag wordt oud-raadspensionaris (vergelijkbaar met de functie van premier) Johan van Oldenbarnevelt onthoofd. Hij lag al jaren in de clinch met Stadhouder Maurits (de zoon van Willem van Oranje).
19 mei 1999 (20 jaar geleden): De nacht van Wiegel. De VVD-senator zorgt er met zijn stem voor dat het correctief referendum er niet komt. Het wegstemmen van het voorstel zorgde voor een kabinetscrisis.
17 juni 1989 (30 jaar geleden): Twee Haagse wethouders worden door de eigen partij (PvdA) weggestuurd, omdat ze continu met elkaar in de clinch liggen. Wethouders Van Otterloo en Duivesteyn zijn het niet met elkaar eens over het nieuwe Haagse gemeentehuis. Volgens Van Otterloo is het plan veel te duur. Toch wordt het pan wel doorgezet.
07 juli 1999 (20 jaar geleden): Het Algemeen Dagblad meldt dat de provincie Zuid-Holland miljoenen guldens kwijt is, na het faillissement van handelshuis Ceteco. Later blijkt dat de provincie voor 2 miljard gulden heeft belegd met belastinggeld. De affaire leidt tot het aftreden van de Commissaris van de Koningin en drie gedeputeerden. Er komt ook een verbod op het bankieren door overheidsorganen.
09 juli 1969 (50 jaar geleden): In het Kurhaus in Scheveningen wordt een alternatief Songfestival gehouden, maar Singing Europa ’69 eindigt in ruzie en chaos. Het Spaanse jurylid geeft de Belgische inzending een extreem lage beoordeling, waardoor Spanje wint en België tweede wordt. Het initiatief van Lou van Rees krijgt geen tweede editie.
07 augustus 1994 (25 jaar geleden): De wereldruiterspelen worden gehouden bij Den Haag. Het is het grootste sportevenement in Nederland sinds de Olympische Spelen (later volgt natuurlijk nog Euro2000). Anky van Grunsven wint de kür op muziek. Een paar weken later blijkt dat er een groot financieel tekort is van mogelijk 7 miljoen gulden.
13 september 1994 (25 jaar geleden): Na dertien jaar stopt Pater Koopman met zijn maandelijkse demonstraties op het Binnenhof tegen abortus. Op de laatste actiedag zijn 200 volgelingen.
12 oktober 1979 (40 jaar geleden): In Den Haag wordt de zoon van de Turkse ambassadeur Benler doodgeschoten. De aanslag wordt opgeëist door een groep Armeniërs. Het is de tweede aanslag op een ambassadeur in een jaar tijd.
16 oktober 2004 (15 jaar geleden): Het was een project dat langer duurde en vooral veel te duur was. Maar op 16 oktober 2004 gaat de Haagse tramtunnel open. De tunnel is ruim een kilometer lang en kortte een kwart miljard euro.
(Filmpje van Omroep West uit oktober 2014)
06 december 1999 (20 jaar geleden): Het scholierenprotest tegen het Studiehuis loopt behoorlijk uit de hand. De politie grijpt in, als scholieren met eieren en stenen gooit. De actie heeft wel succes, want staatssecretaris Adelmund besluit de plannen te verzachten.