ROTTERDAM – De politie heeft vannacht een opstand in het Huis van Bewaring aan de Noordsingel met harde hand de kop ingedrukt. Zeker acht mensen (twee vrouwen en zes jongeren) zijn in isoleercellen geplaatst of overgebracht naar een van de andere vleugels van het cellencomplex.
In meerdere cellen zijn de ruiten ingeslagen. De relschoppers zijn volgens de gevangenisdirectie daarom ook overgeplaatst naar een andere vleugel, om te voorkomen dat ze zichzelf zouden verwonden aan alle glasscherven. De veroorzaakte schade wordt geschat op enkele duizenden guldens.
Gespannen sfeer
Volgens directeur Polman is het gebruikelijk dat er een gespannen sfeer hangt op de laatste avond van het jaar. “Maar dat is tegen middernacht deze keer uit de hand gelopen”, zegt Polman in de Telegraaf.
Volgens de krant hadden bewakers ’s middags al hoogte gekregen van plannen van jongeren, die niet van plan waren om later op de dag terug naar hun cel te gaan. Maar aan het einde van de dag gingen de jongeren alsnog vrijwillig naar hun cel.
Maar in de C-vleugel begon een aantal jongeren met het vernielen van het meubilair en de ruiten. Met de kapotgeslagen stukken meubel maakten de jongeren herrie.
De onrust sloeg al vrij snel over naar de naastgelegen vrouwengevangenis. Daar speelt al langer onvrede over het uurloon dat de vrouwen krijgen voor hun geleverde arbeid. Zo krijgen mannen beter betaald dan vrouwen voor hetzelfde werk. Ook is er voor vrouwelijke gedetineerden geen mogelijkheid om hun terugkeer in de maatschappij beter te maken.
Adjunct-directrice Van der Sluis had het idee dat ze de situatie niet veel langer in de hand zou hebben. Daarom werd de hulp ingeroepen van de mobiele eenheid en een paar hondengeleiders. Zij zijn urenlang bezig geweest om de rust terug te brengen.
Niet voor het eerst
Het is de afgelopen maanden vaker onrustig geweest in de Rotterdamse gevangenis. Eerder dit jaar overleed een jonge vrouwelijke heroïneverslaafde. De helft van de vrouwen in de gevangenis. De begeleiding van deze groep zou nogal wat te wensen overlaten.
In de gevangenis aan de Noordsingel zitten ongeveer 250 gevangen. Daar zitten zo’n honderd jongeren en zestig vrouwen bij. Het is de enige gevangenis met een speciale vrouwenafdeling in Nederland. De rest van de gevangenen hield zich tijdens de ongeregeldheden afzijdig.
Het personeelstekort in de gevangenis zorgt er ook voor dat de spanningen binnen de gevangenismuren toenemen. De vakbonden trokken eerder aan de bel over de toegenomen spanningen.
Daarnaast is het aantal drugsverslaafden in de Huizen van Bewaring de afgelopen jaren sterk gestegen. Omdat er geen drugs voorhanden zijn, komt het vaak neer op een zware ontwenningsfase, met alle gevolgen van dien.
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie
Ontsnappingspoging
De mobiele eenheid hield deze nacht ook de omgeving van het Huis van Bewaring in de gaten. Het personeel hield er ook rekening mee dat de opstand te maken heeft met een ontsnappingspoging.
“Misschien dachten ze dat de bewaarders het hoofd zouden verliezen en hen uit de cel zouden laten. Nou, dat is niet gebeurd. Het personeel heeft gewoon het hoofd koel gehouden tot de politie kwam”, zegt een van de bewakers tegen de Leeuwarder Courant.
Hoe ging het verder?
De ongeregeldheden aan de Noordsingel hebben uiteindelijk wel gevolgen. De vaste Tweede Kamercommissie van justitie gaat in Rotterdam kijken hoe het eraan toegaat in het Huis van Bewaring.
Ruim een maand na de onrust is er een demonstratie in Rotterdam, waar een paar honderd mensen aan meedoen, tegen de situatie in de vrouwengevangenis. Een deel van de (vooral vrouwelijke) demonstranten mocht in de gevangenis rozen overhandigen.
De politici zijn vooral geschrokken over de situatie aan de Noordsingel. Het ziekteverzuim is zo groot dat bewakers regelmatig 50 uur per maand moeten overwerken.
De vrouwengevangenis verdwijnt –zoals gepland- een paar maanden later naar de Bijlmerbajes.
Bronnen:
De Waarheid – ‘Gevangenisoproer kwam niet als verrassing’ – 03-01-1978
De Waarheid – ‘Demonstratie tegen behandeling vrouwelijke gevangenen – 06-02-1978
Auteur: Dave Datema
Gepubliceerd op: 1 januari 2018
Verhaalnummer: 52