ROTTERDAM – De Rotterdamse zakenman Lodewijk Pincoffs is voortvluchtig, nadat eerder bleek dat zijn Afrikaanse Handelsvereeniging (AHV) in de financiële problemen zou zitten. Er wordt gesproken over grootschalige fraude met de boekhouding.

Het bedrijf zou een miljoenenschuld hebben. Er is inmiddels uitstel van betaling aangevraagd.

Niet alleen Eerste Kamerlid Pincoffs, maar ook mededirecteur Kerdijk lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn. Ze zouden met hun familie Rotterdam hebben verlaten.

Een van de andere bedrijven van Pincoffs, de Rotterdamse Handelsvereeniging is financiëel wel gezond, zo wordt gezegd.

Paniek op de beurs

De val van het bedrijf van de Rotterdamse zakenman heeft paniek veroorzaakt op de Rotterdamse beurs. Omdat meerdere bedrijven en banken geld hebben geleend aan de bedrijven van Pincoffs is de angst groot dat ook zij hierdoor veel geld kwijt zijn.  

“Er worden zoo vele namen genoemd van handelsfirma’s die bij het faillissement betrokken zijn, dat het voorzichtig mag worden geacht ze niet aan te duiden. Zooveel is zeker, dat er onder die betrokken groote firma’s zijn die door hunne kapitalen in staat gesteld tegen de verliezen zullen zijn opgewassen.”

(Algemeen Handelsblad – 17-05-1879)

Aandelen van de Afrikaanse- en de Rotterdamse Handelsvereeniging kelderden in waarde op de beursvloer. Ook banken kregen harde klappen.

Sommige banken zouden nog voor enorme bedragen tegoed hebben van de AH. De Bankvereniging Rensburg en van Witsen is voor zeker 1,6 miljoen gulden gedupeerd, zo wordt gezegd.

Ook de gemeente Rotterdam zou mogelijk een groot geldbedrag kwijt zijn. Er is een geldbedrag geleend van 2,6 miljoen gulden, maar dat is geleend aan de Rotterdamsche Handelsvereeniging.

Volgens wethouder Van Gennep van financiën staat er nu nog een bedrag uit van ruim anderhalf miljoen gulden. De grond van de Handelsvereeniging zou meer waard zijn dan dat bedrag, benadrukte de wethouder.

Valsheid in geschrifte

De geruchten gaan al langere tijd al acht jaar lang de jaarcijfers van de Afrikaanse Handelsvereeniging rooskleuriger worden voorgesteld dan dat ze in werkelijkheid zijn.

De valsheid in geschrifte kwam door een opmerkelijke manier aan het licht. Het is opgemerkt door onderzoekers die bezig waren met de inboedel van de overleden Prins Hendrik. Die was twee jaar geleden erevoorzitter van de AHV geworden en had ook geld gestoken in het bedrijf.

Tijdens dat onderzoek bleek dat de AHV de afgelopen jaren forse verliezen had gedraaid. Het bedrijf kon het hoofd boven water houden, omdat er geld vanuit de Rotterdamsche Handelsvereeniging in de AHV werd gepompt. Dat werd niet zo weergegeven in de jaarverslagen. De commissarissen van de AHV hebben elk jaar de vervalsingen in de jaarverslagen niet opgemerkt.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Geruchten

In Rotterdam gaan de geruchten dat Pincoffs zou zijn opgepakt in Harwich (Groot-Brittannië) en dat Kerdijk in Antwerpen zelfmoord heeft gepleegd. Die geruchten zijn nog niet bevestigd. 

Pincoffs is een van de grootste zakenmensen die Rotterdam ooit gekend heeft. Hij werkte mee aan de oprichting van de Rotterdamsche Bank, de Holland-Amerikalijn, de vestiging van Heineken’s Bierbrouwerijen in de stad.

Zes jaar geleden startte hij met de Rotterdamsche Handelsvereeniging. Die investeringsmaatschappij moest zorgen voor een verdere ontwikkeling van de Rotterdamse haven, vooral op de linkermaasoever. De Rotterdamsche Vereeniging had een startkapitaal van 15 miljoen gulden, dat vooral afkomstig was uit Duitsland.

Pincoffs was ook politiek actief, in de Rotterdamse gemeenteraad en zelfs in de Eerste Kamer. Hij gold als een van de belangrijkste adviseurs van de Rotterdamse burgemeester Van Vollenhoven.


Hoe ging het verder?

Pincoffs liet een puinhoop achter in Rotterdam. De schuld bleek achteraf rond de 9,5 miljoen gulden te liggen. Dat is omgerekend naar huidige maatstaven zo’n 104 miljoen euro (cijfers van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis).

De zakenman slaagt erin om via Frankrijk en Engeland in de Verenigde Staten te belanden. In Nederland, waar men dan zijn bloed wel kan drinken, wordt hij bij verstek veroordeeld voor boekhoudfraude. Hij krijgt acht jaar cel.

De geruchten van de zelfmoord in Antwerpen van Kerdijk blijken niet te kloppen. Hij krijgt twee jaar cel.

Pincoffs probeerde in de Verenigde Staten een nieuw imperium op te bouwen, maar dat lukte niet. Sigarenhandel en een journalistiek avontuur liepen allemaal op niets uit. Hij overleed ruim dertig jaar na zijn vlucht uit Rotterdam in New York op 83-jarige leeftijd.

In Rotterdam heeft tot in de jaren ’90 het beeld bestaan dat Pincoffs een grote oplichter is geweest (en dat is natuurlijk ook zo). Toch ontstond er aan het einde van de twintigste eeuw ook aandacht voor zijn prestaties en de (positieve) gevolgen voor Rotterdam.

Mede dankzij Pincoffs heeft Rotterdam zich kunnen ontwikkelen tot de havenstad die het nu is, als een van de grootste van de wereld.

Later werd een plein naar Pincoffs vernoemd en is er een hotel in Rotterdam dat zijn naam draagt. Ook staat er een Pincoffs-standbeeld in Rotterdam.

Bronnen:

De Tijd – 17-05-1879 – Financieel schandaal in Rotterdam

Algemeen Handelsblad – 17-05-1879 – De Afrikaansche Handelsvereeniging

Rotterdam Vandaag en Morgen – 30-01-2012 – Havenbaronnen als Pincoffs nu kansloos

Wikipeida – Lodewijk Pincoffs

Engelfriet – Lodewijk Pincoffs

Huygens ING – Lodewijk Pincoffs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *