RIJSOORD – Na vijf dagen zijn de gevechten met de Duitsers in ons land voorbij. Generaal Winkelman heeft vanmorgen in Rijsoord de capitulatie van de troepen in ons land getekend. De overgave is tot stand gekomen door het bombardement op Rotterdam en het dreigement dat ook andere steden dit lot zouden ondergaan. De capitulatie geldt niet voor Zeeland.
De capitulatie werd ondertekend in een schoolgebouw in Rijsoord, een dorpje bij Ridderkerk. Winkelman arriveerde daar in de loop van de ochtend. De Duitse delegatie was toen al aanwezig.
Generaal Student van het Duitse leger had enkele dagen geleden een hoofdkwartier gevestigd in het hotel in Rijsoord. Later werd ook de naastgelegen school daarbij betrokken.
Student was zelf niet bij de overgave aanwezig. Hij raakte gisteren zwaargewond in Rotterdam. Bij de ondertekening van de overgave van Rotterdam, enkele uren na het bombardement, schoot iemand door het raam, waar Student net naar buiten keek. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis en verkeert buiten levensgevaar.
LEES VERDER: Centrum Rotterdam weggevaagd door Duits bombardement
Autorit
Generaal Winkelman werd vanmorgen met een Duitse auto, met witte vlag, opgehaald in Den Haag. Bij het door het bombardement getroffen Rotterdam, werden de wagens van de generaal en zijn staf door een Rotterdammer door de stad geloodst. Vele gebouwen stonden namelijk op instorten en de gekozen route was niet veilig genoeg.
Winkelman werd bijgestaan door generaal-majoor Van Voorst tot Voorst, chef van de generale staf, kapitein van de generale staf J.D. Schepers en luitenant ter zee Van Doorninck.
Ze werden in Rijsoord opgewacht door zijn Duitse collega George von Küchler. Ook was er media aanwezig van de Duitse foto- en filmdienst. Op straat keken ook soldaten en enkele inwoners van Rijsoord toe.
In de ruimte in het schoolgebouw sprak Von Küchler eerst zijn bewondering uit voor de geboden weerstand van het Nederlandse leger. Daarna werden de opgestelde capitulatievoorwaarden voorgelezen.
Generaal Winkelman heeft enkele passages laten aanpassen. Of daar ook de uitzondering bij zit voor de provincie Zeeland, waar nog Franse, Belgische en Nederlandse troepen strijd leveren, is niet duidelijk.
Na het ondertekenen vertrokken generaal Winkelman en zijn staf weer in een auto met een witte vlag.
“De meeste mensen reageerden rustig”, liet Jan de Jong na afloop weten. “Sommigen riepen boe. We realiseerden ons niet dat we in Rijsoord getuige waren van de capitulatie. Dat hoorden we later pas op de radio.”
De oorlog in (het overgrote deel van Nederland) heeft uiteindelijk vijf dagen geduurd. In het zuidfront, via Dordrecht en Rotterdam, werden de Nederlandse troepen compleet overrompeld. De Grebbelinie heeft uiteindelijk ook geen stand weten te houden. Alleen de verdediging bij de Afsluitdijk heeft stand weten te houden. Voor zover bekend zijn in deze vijf dagen 2300 militairen omgekomen aan Nederlandse zijde. Aan Duitse zijde waren dat er net iets meer dan 2000.
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie
Hoe ging het verder?
In Zeeland werd nog doorgevochten tot 17 mei 1940. Ook daar maakte een bombardement (Middelburg) een einde aan de oorlog.
In het schoolgebouw, waar de capitulatie is getekend is nu een museum. Daar zitten ook poppen die Winkelman, Von Küchler en de andere aanwezigen moeten voorstellen. De Museumschool is elke eerste zaterdag van de maand geopend.
Bij het museum staat een borstbeeld van Generaal Winkelman. Ook staat op een monument de tekst ‘Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel’.
Bronnen:
Rezoord.nl – De Caputilatie van Nederland in Rijsoord