Den Haag – In een pand aan de Schenkkade in de Haagse wijk Bezuidenhout is de ontsnapte meesterkraker Aage M. opgepakt. De 32-jarige man uit Den Haag die bekend en berucht werd door het inbreken in de Nederlandsche Middenstandsbank was zeker vier maanden op de vlucht.
Zeker twintig politiemensen vielen rond 12:50 uur het huis binnen aan de Schenkkade. Hij lag op de tweede verdieping, bij een stel radio-ontvangers, waarmee hij de politiezenders afluisterde.
De Telegraaf was er als een van de eersten bij, toen Aage M. werd opgepakt.
Aage M. deed nog een poging om te ontsnappen, maar gaf zich over, nadat hij buiten ook agenten zag staan.
Naast de meesterkraker zijn ook de eigenaar van het huis en zijn vriendin aangehouden. Zij worden verdacht van het verbergen van de meesterkraker.
Onderzoek
De politie had al langer het idee dat de meesterkraker ergens in of om Den Haag moest zijn. Een van de aanwijzingen was de inbraak bij de AMRO-bank aan de Leyweg in Den Haag, een paar weken geleden. Die was zo professioneel uitgevoerd, dat agenten direct dachten dat Aage M. erachter zou kunnen zitten.
Na de kraak kreeg het rechercheteam ook wat tips over de mogelijke verblijfplaats van Aage M. aan de Schenkkade. De telefoonlijn in het huis werd vervolgens afgetapt. Tijdens een van die gesprekken zou de politie ook Aage zelf gehoord hebben. Dat was voor de politie het sein om de inval plaats te laten vinden.
Omdat de politie ervan overtuigd was dat ze ook door Aage M. werden afgeluisterd, werd de actie in volledige ‘radiostilte’ uitgevoerd.
Dwaalsporen
Aage M. heeft meerdere pogingen gedaan om de politie op een dwaalspoor te zetten. Hij verstuurde kaarten vanuit België en Duitsland met de tekst ‘Hartelijke groeten van Aage’.
Op de verstopplaats van Aage M. lagen ook pruiken en schmink klaar. Geheel in de stijl van de meesterkraker, werden er geen wapens gevonden.
De vorige keer dat Aage M. werd opgepakt was op 11 mei vorig jaar. Toen werd hij aangetroffen in een zelfgebouwde schuilplaats aan de Badhuisweg. Dat huis was uitgerust met televisiecamera’s, zodat hij altijd op tijd zich kon verstoppen in de schuilplaats. Uiteindelijk kon de politie hem opsporen, door middel van de bestudering van bouwtekeningen van zijn woning.
Geweldloos
Aage M. staat bekend als iemand die geweld schuwt. Ook zou hij bij de inbraak in de Middenstandsbank bewust de particuliere spaarkluisjes ongemoeid hebben gelaten.
Verder heeft hij het imago van een professionele kraker met een aantal spectaculaire inbraken op zijn naam. Naast de kraak bij de Nederlandse Middenstandsbank (fl. 600.000,-) in Helmond wist hij ook een groot geldbedrag (fl. 160.000,-) te halen tijdens een ‘Paaskraak’ uit de kluis van de V&D in Leeuwarden en bij de ANWB in Rotterdam (fl. 70.000,-).
Na zijn arrestatie vorig jaar werd Aage M. veroordeeld tot vijf jaar cel. In hoger beroep ging daar een jaar vanaf. Een week na de uitspraak van het Gerechtshof wist Aage M. uit te breken uit de gevangenis in Leeuwarden.
Voor zijn inbraken gebruikte de Haagse meesterkraker vaak de thermische lans. Dat is een apparaat waarbij zuurstof door wat staven magnesium wordt geperst. Daarbij ontstaat een vlam van 3500 graden, die zich door de stevigste lagen metaal brandt.
De 32-jarige Aage M. ontkent dat hij iets met de kraak in de Leystraat te maken heeft.
Hoe ging het verder?
Later bleek dat Aage M. niet al die tijd ondergedoken heeft gezeten aan de Schenkkade. Hij werd aanvankelijk opgevangen door een agente uit Rijswijk, die een tijdje een relatie had met Aage. Ze wordt kort na de arrestatie van de meesterkraker opgepakt. De vrouw was werkzaam bij de recherche in Rijswijk.
Aage M. ging terug de cel in en daar bleef hij. De complete vaderlandse media stond voor de poorten van de gevangenis, toen hij na 4,5 jaar cel weer een vrij man was. Een paar dagen later mag hij zijn verhaal op televisie doen, bij Voor de Vuist Weg met Willem Duys.
In 1976 verscheen er een boek van Aage M., met de titel ‘Mijn nachten met de thermische lans’. Het zorgt er niet voor dat het schip met geld binnen is voor Aage M. Hij probeert het als uitbater van een seksclub in Zeeland. Maar hij verliest veel geld met gokken en had een uitbundige levensstijl. Hij komt weer in de gevangenis terecht. Hij overlijdt op 43-jarige leeftijd aan darmkanker in een ziekenhuis in Den Haag.
Bronnen:
Het Vrije Volk – 07-08-1974 – Aage M. gepakt
De Telegraaf – 07-08-1974 – ‘Meesterkraker’ Aage M. gepakt in Den Haag
De Bevelander – 23-02-2017 – Meesterkraker Aage M. zoekt rust op Beveland
Auteur: Dave Datema
Gepubliceerd op: 05-08-2019
Verhaalnummer: 120