ROTTERDAM – Een groep van enkele tientallen Katendrechters heeft vanavond bij zeker tien bordelen de ramen ingegooid. De boze bewoners maken deel uit van de anonieme Actiegroep Redt Katendrecht (Areka) die strijdt tegen de overlast van de seksindustrie op Katendrecht.

Zeker vijftien ruiten van bordelen en seksbioscopen zijn vernield, onder meer in de Atjehstraat en de Veerlaan. Ook bij een woonhuis zijn ruiten kapot.

De bordeelhouders, die aanvankelijk stomverbaasd reageerden, lieten zich niet onbetuigd. De politie kon nog maar net voorkomen dat de woedende exploitanten een huis aan de Brede Hilledijk binnendrongen, waar stenengooiers zich zouden schuilhouden.

“Het was dat mijn vrouw mijn pistool onder de bami had verstopt, anders waren er doden gevallen. Die actiegroep wil hoe dan ook in het nieuws. Als ze zo doorgaan gebeurt het ook”

(Bordeelhouder ‘Henk’, Vrije Volk 14-10-1974)

De politie greep meteen in. De wijk ging hermetisch op slot. Er werden wachtposten geplaatst, er kwam politie te paard en een peloton van de Mobiele Eenheid. Toch was het nog de hele avond onrustig.

Directe aanleiding voor de geweldsexplosie zou een incident gisterenmorgen zijn geweest. Bij het huis van een weduwe werd een ruit ingegooid. Bordeelhouders worden daarvoor verantwoordelijk gehouden. Wat de aanleiding is voor de vernieling is niet duidelijk.

Spanningen

De problemen op ‘De Kaap’ spelen al veel langer. Al minstens drie jaar lang klagen de bewoners van Katendrecht over de prostitutie en de toenemende overlast. Sinds 1971 is het aantal seksbioscopen gegroeid van zes naar zeventien. Maar ondanks alle protesten groeit het aantal bordelen ook dit jaar nog door.

De balans in de wijk is de afgelopen jaren behoorlijk weggevallen, zeggen de bewoners.

“Mijn dochtertje van twaalf moest ’s avonds naar de telefooncel op de hoek om een dokter voor mij te bellen. Die staat niet ver. Kerels vallen haar lastig. Als een te hulp geschoten politieman waarschuwt, krijgt hij te horen, dat ze het er wel zelf naar gemaakt zal hebben. Twaalf jaar, nou vraag ik je?”

(Buurtbewoner, Vrije Volk, 21-08-1974)

“Als ik mijn zoon van acht om een fles melk stuur, wordt hij onderweg uitgenodigd om lichtbeelden in ’n sexclub te komen bekijken”

(Buurtbewoner, Vrije Volk, 21-08-1974)

In augustus vorig jaar komt het al een keer tot een treffen tussen bewoners en souteneurs. Bordeelhouders vallen buurtbewoners aan, omdat ze ‘hun klandizie zouden wegjagen’. De Rotterdamse gemeenteraad belooft beterschap.

Overlastgevende bordeelhouders zullen de stad worden uitgezet. Maar ondanks scheld-, vecht- en schietpartijen verandert er niets. Logisch, zeggen buurtbewoners, want de gemeente vindt het wel prima als de seksindustrie van de stad in een klein beheersbaar gebied als Katendrecht plaatsvindt.

Toch weten de Katendrechters het hoogste politieke platform te bereiken. Er komt een gesprek met de vaste Kamercommissie van de Tweede Kamer en ook minister Van Agt wil de Katendrechters te hulp schieten.

Wijkorgaan

Het Wijkorgaan Katendrecht biedt de meeste weerstand tegen de seksbazen van ‘de Kaap’. Maar dat laten de bordeelhouders niet over hun kant gaan. Als het wijkorgaan de gemeenteraad in april een ultimatum stelt na de opening van wéér twee bordelen, wordt er brand gesticht in het huis van een van de bestuursleden van het wijkorgaan.

De schade valt mee, maar het signaal is duidelijk: het is de bordeelhouders menens. Een paar weken later wordt een bordeelhouder opgepakt voor brandstichting. Hij bekent.

Het bestuurslid van het wijkorgaan krijgt daarna nog meer te verduren. Ze krijgt pistoolschoten door zijn brievenbus. Ook wordt er geprobeerd om een wijkgebouw in brand te steken.

In augustus gooit het wijkorgaan het bijltje erbij neer. Niet zozeer vanwege de bedreigingen, maar door de lakse houding van het stadsbestuur.

Actiegroep

Wanhopige Katendrechters nemen dan het heft in eigen hand. Begin september wordt op een besloten bijeenkomst de Actiegroep Redt Katendrecht (Areka) opgericht. De 89 leden blijven anoniem uit angst voor represailles van de bordeelhouders.

In een telegram aan de Coolsingel laten de leden weten dat ze zich inzetten voor ‘het terugdringen van de prostitutie en sexbioscopen, en invoering van een project van woon- en wijkverbetering’. De acties richten zich meer tegen het stadsbestuur dan tegen de bordeelhouders, omdat de actiegroep vindt dat de oorzaak van de ellende op de Coolsingel ligt.

“U hoort nog meer van ons”

(Telegram ‘Redt Katendrecht’ aan gemeentebestuur Rotterdam, Vrije Volk, 09-09-1974)

De actiegroep krijgt steun van ‘goedgetrainde mensen die een jiu-jitsu en karateopleiding hebben gehad’. Een dag later wordt het vechtsportverhaal grotendeels ingetrokken.

(Dit artikel gaat verder onder deze advertentie)

Eroscentrum

De gemeenteraad schrikt van het dreigement. Nog geen week later gaan vier bordelen dicht. Het wijkorgaan is niet onder de indruk. In de weken ervoor zijn er immers dertien bordelen bijgekomen.

De gemeente komt met het plan voor een megabordeel (eroscentrum) buiten Katendrecht. Andere wijken in Rotterdam laten al meteen weten totaal niets te zien in een verschuiving van de seksindustrie.

De rellen van vandaag op Katendrecht versterken de angst in andere wijken voor de verspreiding van bordelen in de stad. Meerdere exploitanten hebben al aangegeven dat ze rondkijken naar een andere locatie, nu de gemeente de eerste bordelen op de Kaap heeft gesloten.

De gemeente Rotterdam heeft nog een hele kluif aan de problemen op Katendrecht.


Hoe ging het verder?

Ook na 13 oktober bleef het onrustig op Katendrecht. Weer gingen er ruiten kapot en moest de politie ingrijpen.

Het zou nog bijna tien jaar duren tot de allerlaatste skesbaas verdween. In 1981 ging de laatste hoerenkeet dicht, zo’n tien jaar na de eerste brief van de Katendrecthers aan het stadsbestuur.

De gemeente ging vervolgens jarenlang aan de slag met het plan voor het Eroscentrum. Dat zou er nooit komen. In het stuk van Hans Koole kun je daar nog veel meer over lezen.

Tekst: Dave Datema mmv Ingrid Smits

Gepubliceerd op: 01 oktober 2017

Verhaalnummer: 28

Bronnen:

“Katendrecht vraagt optreden tegen seksclubs”. “NRC Handelsblad“. Rotterdam, 22-01-1974

“Wijkorgaanvoorzitter Herman van Eijk: Bewoners worden geïntimideerd Wijkorgaan Katendrecht klaagt zijn nood in Den Haag”. “Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland“. Leeuwarden, 02-02-1974

“Wijkorgaan Katendrecht naar kamercommissie”. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 21-03-1974

“Schoten op Katendrecht”. “NRC Handelsblad“. Rotterdam, 21-03-1974

“WEER EEN BORDEEL”. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 02-04-1974

“Spanning in rosse wijk”. “De Telegraaf“. Amsterdam, 03-04-1974

“Brand in huis op Katendrecht aangestoken”. “NRC Handelsblad“. Rotterdam, 13-04-1974

“Sexclubhouder stichtte brand op Katendrecht”. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 03-05-1974

“Raadselachtige brandstichting op Katendrecht”. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 24-05-1974

“Rotterdamse secretaresse wordt bewaakt”. “Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling … [et al.]“. Amersfoort, 17-07-1974

“Katendrecht staakt strijd tegen ‘die pooierskliek’ Wijkorgaan wantrouwt Rotterdams stadsbestuur”. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 20-08-1974

“Haat en nijd”. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 21-08-1974

“Mysterieuze schoten op Katendrecht”. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 22-08-1974. Geraadpleegd op Delpher op 16-08-2017,

“Nieuwe groep strijdt tegen sex op Kaap”. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 06-09-1974

“Gemeente laat bordelen sluiten”. “NRC Handelsblad“. Rotterdam, 17-09-1974

“‘KATENDRECHTERS NU GAAN HELPEN'”. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 20-09-1974

NRC Handelsblad“. Rotterdam, 14-10-1974, p. 1.

Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 14-10-1974, p. 1

De Telegraaf“. Amsterdam, 14-10-1974, p. 1

Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 15-10-1974, p. 1

Sekswerkerfgoed – De Strijd tussen bewoners en de prostitutiewereld ontbrandt letterlijk

RTV Rijnmond – Vergeten Verhalen: Geen hoerenkast bij de Euromast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *