23 juni 1984 – EERSTE NEDERLANDSE HARTTRANSPLANTATIE

Rotterdam / Leiden – In het Dijkzigtziekenhuis in Rotterdam is voor de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis een transplantatiehart geplaatst. De transplantatie is uitgevoerd in samenwerking met Academisch Ziekenhuis in Leiden. Over dit soort operaties wordt al maanden gesteggeld. De twee ziekenhuizen hebben besloten om op eigen houtje te verder te gaan en niet te wachten op toestemming van het ministerie. Dat houdt in dat de ziekenhuizen de kosten nu zelf moeten betalen.

23 juni 1864 – PRIMEUR VOOR DEN HAAG: EERSTE PAARDENTRAM VAN NEDERLAND

Den Haag – In Den Haag rijdt de eerste paardentram van Nederland. De wagen rijdt voor The Dutch Tramway Company (DTC) tussen Den Haag en Scheveningen. De DTC werd op 4 juni 1867 overgenomen door de Haagsche Tramway Maatschappij. Dat is overigens niet de HTM zoals we die nu kennen. Die werd pas 20 jaar later opgericht.

Lees verder: Den Haag heeft de primeur: een paardentram!

23 juni 2009 – ZAAK TEGEN INA POST MOET OVER

Leidschendam – De Hoge Raad besluit dat de zaak tegen bejaardenverzorgster Ina Post in zijn geheel over moet. Eerder had een commissie (CEAS) het onderzoek bekeken en daaruit bleek dat het onderzoek niet goed is verlopen. Post werd in 1990 veroordeeld tot zes jaar cel voor de dood van een 89-jarige vrouw in Leidschendam. Ook nadat de straf was uitgezeten bleef Post volhouden dat ze onschuldig was. In 2010 wordt ze vrijgesproken.

23 juni 2015 – ROC LEIDEN GERED DOOR OVERHEID

Leiden – De Tweede Kamer stemt in met het financieel redden van het ROC Leiden. De school kwam in de financiële problemen door twee dure schoolgebouwen. Die kosten het ROC 11 miljoen euro per jaar. Er werd nog gedacht aan een fusie met het ID College, maar dat is volgens minister Bussemaker geen optie. Sommige partijen vinden dat failliet laten gaan een voorbeeld is voor andere scholen, maar volgens Bussemaker gaat dat juist meer geld kosten.

23 juni 1978 – EERSTE POPCONCERT IN DE KUIP

Rotterdam – Bob Dylan geeft als eerste artiest een concert in de Kuip. Er komen 52.000 mensen kijken. Het voorprogramma wordt uitgevoerd door Eric Clapton.

Het eerste optreden in de Kuip valt samen met een ambtenarenstaking. Zo staakt het Openbaar Vervoer. Het zorgt ervoor dat er chaotische taferelen in en om Rotterdam ontstaan, met kilometerslange files.

Ook wordt het concert enigszins ontsierd door hagelbuien en slagregens.

Volgens Het Vrije Volk heeft Dylan geld nodig na een geflopt filmproject of alimentatiekosten. Hij geeft optredens in Rotterdam, Neurenberg en op een vliegveld in Engeland. Het concert in de Kuip levert anderhalf miljoen gulden op, voor aftrek van belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *