18 november 1918 – MASSA-DEMONSTRATIE OP MALIEVELD: ‘WIJ WILLEN KONINGIN WILHELMINA EN GEEN REVOLUTIE’
Den Haag – Op het Malieveld in Den Haag komen tienduizenden mensen bij elkaar om hun steun te betuigen aan Koningin Wilhelmina. Een week eerder was in Rotterdam de revolutie uitgeroepen (iets dat in andere landen ook was gebeurd). Maar tijdens de bijeenkomst laat het land zien, dat ze absolute trouw zweren aan het koningshuis.
Lees verder: Tienduizenden verklaren steun aan Wilhelmina na oproep tot revolutie
18 november 1987 – JOODSE DEMONSTRANTEN VOORKOMEN ROTTERDAMSE PREMIÈRE
Rotterdam – Tientallen (voornamelijk Joodse) demonstranten springen in Theater Lantaren in Rotterdam het podium op, vlak voor de try-out van het omstreden stuk ‘Het vuil, de stad en de dood’. Het stuk zou antisemitisch zijn. Eerder zorgde het stuk in Duitsland ook voor veel ophef. Er wordt besloten dat het stuk achter gesloten deuren getoond mag worden, een paar dagen later, maar dat is zo tegen de zin van de mensen achter het stuk, dat de hele voorstelling wordt geschrapt.
Lees verder: Joodse demonstranten maken omstreden voorstelling onmogelijk
18 november 1488 – JONKER FRANS NEEMT ROTTERDAM IN ZONDER BLOEDVERGIETEN
Rotterdam – Zonder dat er ook maar één druppel bloed vloeit neemt Jonk Frans van Brederode Rotterdam in tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. De actie wordt snel en zonder bloedvergieten uitgevoerd. De 850 mensen verrassen de verdedigers, die zich overgeven of op de vlucht slaan. Schepen die in de haven liggen, moeten hun goederen afstaan. De spullen worden onder de bevolking verdeeld, zodat Jonker Frans meteen erg populair wordt.
18 november 1813 – FRANSEN VERLATEN NEDERLAND; DRIEMANSCHAP VORMT BESTUUR
Den Haag – De Rotterdamse koopman Gijsbrecht Karel van Hogendorp verklaart dat de Franse overheersing van Nederland voorbij is. Eerder was de handhaving van de orde al in handen gegeven van een orangist en er werd niet meer gehandhaafd als iemand Oranje-uitingen droeg. Op 17 november vormen Van Hogendorp, samen met Van der Duyn van Maasdal en Van Limburg Stirum het Driemanschap, het voorlopig bewind. De Fransen waren toen al halsoverkop vertrokken uit de Hollandse Departementen, het latere Nederland.