15 maart 1580 – WILLEM VAN ORANJE VOGELVRIJ VERKLAARD
Delft – De Spaanse koning Filips II verklaart Willem van Oranje vogelvrij. Mensen die de rebellenleider ter dood brengen kunnen ook rekenen op 25.000 kronen en een plek in de adelstand. In 1582 volgt de eerste gerichte aanslag op de ‘vogelvrije’ Van Oranje, in Antwerpen. Die aanslag mislukte. Twee jaar later is het wel raak, in Delft. Dan wordt Van Oranje gedood door Balthasar Gerards.
15 maart 1614 – ZOETERMEERSE MEER WORDT DROOGGELEGD
Zoetermeer – De Staten van Holland en Westfriesland geven toestemming om een meer bij Zoetermeer droog te leggen. Door de turfwinning rondom het meer, was het risico op overstromingen groot in het gebied. Het is de eerste grote drooglegging in het huidige Zuid-Holland.
15 maart 1848 – FEEST IN DEN HAAG VANWEGE NIEUWE GRONDWET
Den Haag – Uit angst voor vergelijkbare protesten als in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk, besluit Koning Willem II tot het schrijven van een nieuwe grondwet. Zijn ministers, die daar niet van op de hoogte waren, dienen hun ontslag in. In Den Haag vindt vervolgens een (georganiseerde) feestvreugde plaats, waarbij vooral de radicale journalist Van Bevervoorde een hoofdrol speelt. De nieuwe grondwet, zo schrijft De Burger, wordt geschreven door Leidenaren Luzac en Thorbecke.
15 maart 1971 – AANSLAG OP OLIEBEDRIJF IN DE BOTLEK
Rotterdam – Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina pleegt in 1971 een terroristische aanslag op het terrein van oliemaatschappij Gulf Oil in de Europoort. Niemand raakt gewond, maar de schade is groot. Bijna een maand na de aanslag worden enkele leden van het Volksfront aangehouden. Dan blijkt dat ze hun bom bij het verkeerde bedrijf hebben geplaatst.
Lees verder: Tank met stookolie in brand na mysterieuze explosies Gulf Oil
15 maart 1996 – VLIEGTUIGBOUWER FOKKER FAILLIET
Papendrecht – Vliegtuigbouwer Fokker is failliet. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog staan er in Nederland in een keer 5 600 mensen op straat. Iedereen die nog in dienst is van Fokker wordt ontslagen. De curatoren nemen ongeveer 600 mensen opnieuw aan om de nog bestelde vliegtuigen af te bouwen.
15 maart 2018 – UNILEVER WIL HOOFDKANTOOR IN ROTTERDAM (OF TOCH NIET?)
Rotterdam/Londen – Multinational Unilever houdt nog maar één hoofdkantoor over en dat wordt Rotterdam. Dat laat de leiding van het bedrijf weten. Het bedrijf (een fusie tussen de Lever Brothers en de Margarine Unie) heeft twee kantoren in Rotterdam en Londen. Maar mede door belastingregels (afschaffing dividendbelasting) in Nederland en de dreigende Brexit wil het bedrijf naar Rotterdam komen. Als later de afschaffing van de dividendbelasting in Nederland niet doorgaat, gaat het hoofdkantoor alsnog naar Londen.