11 april 1978 – KAMERDEBAT OVER ‘ZAAK KALMA’

Rotterdam – De Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor het handelen van justitie in de zaak Kalma, over een hoofdrechercheur die meeliep in een protestmars en daarna geschorst werd. Kalma, die ondertussen zelf ontslag genomen heeft, had nooit geschorst mogen worden, vinden alle partijen. Kalma’s protest tegen zijn schorsing wordt overigens een paar maanden later afgewezen. Daardoor komt hij niet in aanmerking voor een schadevergoeding.

Rotterdamse politie in verzet tegen eigen politiechef

 

11 april 1944 – BEVOLKINGSREGISTER GEBOMBARDEERD OP VERZOEK VAN VERZET

Den Haag – Op verzoek van het Nederlandse verzet bombarderen Engelse bommenwerpers het Centrale Bevolkingsregister in Den Haag. Dat was gevestigd in Kunstzaal Kleykamp. Het gevolg is dat mensen uit het verzet veilig konden rondlopen. Wel kwamen er 60 mensen om bij het bombardement.

Smeulende resten van Villa Kleykamp na het Britse bombardement. Fotograaf: Onbekend. Haagse Beeldbank

Lees verder: Bommenwerpers verwoesten Haags bevolkingsregister; mogelijk op verzoek verzet

 

11 april 1950 – WERF WILTON-FEIJENOORD HEROPEND NA TWEEDE WERELDOORLOG

Rotterdam – Het grootste drijvende dok van Europa is weer heropend, nadat alle oorlogsschade is hersteld. De eerste klant is de oceaanvaarder ‘Nieuw Amsterdam’. Het drijvende dok zonk na een bombardement in 1943. Het heeft een oppervlakte van 3000 m² en kent drie verdiepingen. Het dok wordt heropend door minister Spitzen.

Heropening scheepswerf Wilton-Feijenoord in Rotterdam. Instituut Beeld en Geluid – Open Beelden

11 april 1974 – SS’ER ZAT JARENLANG ONDERGEDOKEN IN HAAGSE WIJK

Den Haag – In een rijtjeshuis aan de Pauwenlaan wordt de 57-jarige Jacob Philippa opgepakt. De oud-SS’er hield zich 29 jaar schuil in het huis van zijn ouders. Hij was in al die tijd de deur niet uit geweest. De man werd in 1950 bij verstek ter dood veroordeeld, omdat hij in de Tweede Wereldoorlog leiding gaf aan razzia’s in Drenthe.

11 april 1975 – LEE TOWERS VOOR HET EERST OP TELEVISIE

Hilversum/Rotterdam – In het televisieprogramma Voor De Vuist Weg van Willem Duys maakt ene  Lee Towers zijn debuut. In het normale leven is hij onderhoudsmonteur in de Rotterdamse haven, maar omdat hij hoog in een havenkraan is gefilmd wordt hij aangekondigd als de Zingende Kraanmachinist. Het is het begin van een lange zangcarrière.

11 april 2004 – ARJAN ERKEL VRIJ NA JARENLANGE GIJZELING IN DAGESTAND

Rotterdam – Rotterdammer Arjan Erkel is weer een vrij man, nadat hij bijna twee jaar lang gegijzeld is geweest in de Russische deelstaat Dagestan. Erkel werkte daar voor Artsen zonder Grenzen. Door tussenkomst van een vereniging van KGB-veteranen wordt de Rotterdammer na 607 dagen gevangenschap losgelaten. Later blijkt dat Nederland één miljoen euro aan losgeld heeft voorgeschoten voor Artsen zonder Grenzen.