ROTTERDAM – De gemeente Rotterdam koopt 110 woningen van de omstreden huisjesmelker Cees Engel. Een van de voorwaarden die gesteld zijn bij de verkoop is dat Engel geen vastgoed meer mag bezitten in Rotterdam. De gemeenteraad moet nog instemmen met de deal.

De panden zijn vaak verwaarloosd en worden gebruikt voor illegale bewoning, hennepplantages en drugshandel. Naast woningen heeft de gemeente ook twee bedrijfspanden, bedrijfsruimte en een stuk grond bij de Keileweg van Engel overgenomen.

“We rekenen in één klap af met een belangrijk deel van de illegale bewoning, hennepplantages en drugshandel in Rotterdam. Dit is een grote winst voor de kwaliiteit van de bestaande woningvoorraad én de veiligheid in de stad”

(Wethouder Hamit Karakus, NU.nl, 23-10-2007)

De gemeente zou rond de tien miljoen euro betaald voor de panden. Dat is ruim vijf procent meer dan de getaxeerde waarde van het onroerend goed. Daarmee is, volgens de gemeente, voorkomen dat er verdere slepende en geldverslindende juridische procedures gevolgd moesten worden. De gemeente en Engel stonden al meerdere keren tegenover elkaar in de rechtszaal.

De gemeente Rotterdam stelde drie jaar geleden een zogeheten ‘klootzakkenlijst’ op met onder meer huisjesmelkers. Engel stond bovenaan de lijst.

De woningen worden door het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) verkocht aan woningcorporaties. Ook wordt een deel van de panden aangewezen als ‘kluswoning’. Dat zijn panden die goedkoop worden aangeboden aan mensen die het flink willen opknappen.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Cees Engel

Engel kocht in 1980 zijn eerste pand in Rotterdam. Na zijn carrière als docent aan de universiteit van Utrecht, maakte hij de overstap naar Van Nelle in Rotterdam.

De academicus kreeg snel door dat er met het verhuren van kamers veel meer geld te verdienen was. Halverwege de jaren ’90 bezat hij al meer dan zeshonderd panden in Rotterdam. Maar omdat de meeste panden in erbarmelijke staat verkeerden, kreeg hij snel de bijnaam ‘krottenkoning’.

Regelmatig moest de politie invallen doen in de panden van Engel, omdat er werd gehandeld in drugs, omdat er illegalen woonden of vanwege andere misdrijven. Engel werd eerder ook al tot negen maanden cel veroordeeld voor praktijken die in zijn panden plaatsvonden. Het leverde Engel ook de bovenste plek op in de ‘klootzakkenlijst’ die in 2004 door de gemeente Rotterdam werd samengesteld.

“Ik grinnik er een beetje om. Dit soort kretologie als ‘de grootste huisjesmelker’. Ik denk dat de gemeente een veel grotere huisjesmelker is. Ik weet niet waarom ze mij moeten hebben”

(Cees Engel, TV Rijnmond, 2007)

Commentaar over dat hij geen onderhoud pleegt aan zijn panden en dat de huren torenhoog zijn, verwees Engel eerder al naar het land der fabelen. “Dat onderhoud daar valt niets op aan te merken”, liet Engel weten aan RTV Rijnmond. “en hoge huren ook beslist niet.”

Wat Engel gaat doen is niet duidelijk, maar dat die toekomst buiten Rotterdam ligt is wel zeker. Engel op TV Rijnmond: “Of er nu een einde is gekomen aan het tijdperk Engel? Is er ooit een tijdperk Engel geweest?”

“Ik denk dat de gemeente diep bedroefd is dat ze geen zondebok meer hebben. Dat de ambtenaren die zich daarmee bezig hielden moeten ontslaan.”

(Cees Engel, TV Rijnmond, 2007)

Hoe ging het verder?

Volgens sommige bronnen kreeg Engel geen 10 maar ruim 13 miljoen euro voor de verwaarloosde panden.

Zes jaar later blijkt al dat geld op te zijn. ‘’Iedereen dacht dat ik toen heel veel geld had. Maar er waren ook nog bedrijven en mensen die geld van mij te goed hadden,’’ zei Engel tegen RTV Rijnmond. ‘’En in eerste instantie wilde de Belastingdienst vijf miljoen euro, maar daarna werd het alleen maar meer en meer. Op een gegeven moment heb ik mijn hoofd laten hangen en dat heeft tot dit faillissement geleid. Ik weet nog niet of ik de beslissing ga aanvechten.’’

Dagvantoen publiceerde in oktober 2021 een podcast over Cees Engel

Engel verhuisde naar België. Hij bezat nog een vakantiepark in Rijsbergen, het beruchte Fort Oranje. Daarmee kwam Engel jaren later opnieuw uitgebreid in het nieuws. Ook op het campingterrein is van alles mis, met ermbarmelijke woonomstandigheden en hoge huren. Op het terrein wonen arbeidsmigranten en overlastgevende mensen die nergens anders terecht kunnen.  Op het terrein vond veel criminalteit plaats

De gemeente Zundert besloot om Fort Oranje in 2017 te sluiten. Alle 800 bewoners moesten vertrekken. Intussen is Engel nog altijd in conflict met de gemeente Zundert over de afhandeling van de ontruiming en de onteigening van de locatie.

De zoon van Cees Engel, Jan, zit ook in het vastgoed. Hij beheerde onder meer een aantal ‘ramen’ in Duitsland. Zoon Willem Engel heeft een dansstudio in Rotterdam-Oveschie en is een bekende Nederlander als voorman van Viruswaanzin/Viruswaarheid.

Bronnen:

Trouw – 23-10-2007 – Rotterdam koopt van omstreden vastgoedhandelaar

Nu.nl – 23-10-2007 – Rotterdam koopt vastgoed huisjesmelker op

AD – 25-02-2017 – ‘Cees Engel? Die man was compleet maf’

Rijnmond – 23-10-2007 – Rotterdam koopt panden huisjesmelker Engel

Rijnmond – 21-08-2013 – Huisjesmelker: ‘Failliet door fiscus’

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 22-10-2020

Verhaalnummer: 162