ROTTERDAM – Het was een compleet onbelangrijk moment tijdens een spannende derby tussen Sparta en Feijenoord (1-1). Toch had iedereen het erover. In de tweede helft van de wedstrijd schoot Feyenoord-keeper Eddy Treijtel een bal vol op een overvliegende meeuw. Het dier viel loodrecht naar beneden en was door de klap morsdood.
Het voorval gebeurde in de 63e minuut van de wedstrijd. Treijtel, keepend voor de Kasteeltribune, schoot vanuit zijn handen een bal ver en hoog weg na een onderbroken Sparta-aanval. Enkele tientallen meters verderop vloog een kokmeeuw op dertig meter hoogte. Het dier werd vol geraakt en viel vervolgens naar beneden, pal naast de verbouwereerde Dordtse scheidsrechter Ad Bogaerts.
Een van de spelers van Sparta, Hans Eijkenbroek, heeft het dier vervolgens opgepakt en over de zijlijn gegooid. Daarna werd het spel vervolgd met een scheidsrechtersbal alsof er niets aan de hand was.
Het publiek kon wel lachen om de actie die het leven kostte van de meeuw. Grappend werden van de zijlijn opmerkingen gemaakt als ‘Treijtel moordenaar’.
Toch leek het voorval Treijtel nauwelijks iets te doen. Hij had nauwelijks door dat er iets bijzonders was gebeurd, liet hij na afloop weten. Toch kon hij ook nog wel grappen maken over de gebeurtenissen van de middag.
“Als ik maar geen last krijg met de dierenbescherming”
(De Telegraaf, 16-11-1970)
Opgepakt
Waar de meeuw nu is, is onduidelijk. Aan het einde van de wedstrijd kwamen, tot ergernis van Sparta, honderden Feyenoord-supporters het veld op. Zij hadden het vooral elkaar gekregen om gaten te knippen in de spiksplinternieuwe hekken bij het bezoekersvak. Een deel van de aanhang richtte de woede op scheidsrechter Bogaerts, die door aanvoerders Eijkenbroek en Israel in veiligheid werd gebracht.
Een andere supporter ging richting het reclamebord waar Eijkenbroek de dode meeuw had neergelegd. Die supporter heeft de meeuw meegenomen.
Hoe ging het verder:
Ondanks dat het een nietszeggend moment was openden alle kranten in Nederland de volgende ochtend met het verhaal over de Meeuw van Treijtel. Sterker nog, het verhaal blijft hem achtervolgen. Ondanks dat hij met Feyenoord en AZ landskampioen wordt en ook de Wereldbeker voor clubteams pakt, wordt hij steeds gelinkt aan dat ene moment met die meeuw.
De meeuw duikt uiteindelijk weer op. Sterker nog, er duiken twee meeuwen op. De ene komt terecht in het Home of History, het Feyenoord-museum. Maar ook staat er een meeuw in het Sparta-stadion. Het is voer voor de discussie. Beide clubs beweren dat zij ‘de echte’ hebben.
Bronnen:
Trouw – 16-11-1970 – Treytel schiet meeuw
Telegraaf – 16-11-1970 – Fout
Het Vrije Volk – 16-11-1970 – Eddie Treytel schiet meeuw-in-de-vlucht dood
NRC Handelsblad – 16-11-1970 – Botsing zonder winst
Auteur: Dave Datema
Gepubliceerd op: 14-11-1970
Verhaalnummer: