VLAARDINGEN – Bij een explosie tijdens de jaarlijkse kerstbomenverbranding op de Broekweg in Vlaardingen zijn honderden ruiten gesneuveld. Door de weersomstandigheden zijn benzinedampen bleven hangen bij de stapel met kerstbomen en houten pallets. Toen het vuur ontstoken werd veroorzaakten deze dampen een explosie, is de uitleg van de politie.
Het plein bij de Broekweg maakte vanmorgen een bizarre indruk. Op veel plekken zijn de ramen tijdelijk dichtgetimmerd, in afwachting van noodglas. Glaszetters zijn al sinds de nachtelijke uren (!) bezig om de schade te herstellen. Voorlopig zijn ze nog niet klaar.
De explosie was vrijwel meteen na het aansteken van het vuur. Omstanders hebben beelden gemaakt van de explosie.
Bij andere huizen was de schade nog groter. Zo kon een van de bewoners niet door de voordeur het huis verlaten, omdat de deur door de explosie uit zijn post was gedrukt.
Een buurvrouw vertelt dat er twee kinderen in huis lagen te slapen. Door de klap kwamen zij helemaal onder het glas te zitten. Ze waren volledig in paniek.
Voor zover bekend zijn er drie (licht)gewonden.
Woede
Nu de schrik enigszins is vertrokken, overheerst de boosheid bij de omwonenden. “Het is namelijk niet de eerste keer dat het gebeurt”, zegt een van de slachtoffers. “Vijf jaar geleden ging het ook al mis. Maar nu is de schade veel aanzienlijker.”
Volgens dezelfde bewoner zag je dit keer ‘dat het weer mis zou gaan’. Na de vorige explosie besloot de gemeente in te grijpen. De traditionele kerstbomenverbranding mocht alleen nog maar onder begeleiding van de brandweer.
“Maar die brandweer was nergens te bekennen”, zeggen de omwonenden in koor. “Het vuur is aangestoken door de jongens zelf.”
Geen nieuwe toestemming
Voorlopig is het afgelopen met de kerstboomverbranding op het Broekplein, liet burgemeester Bruinsma weten. Na de vorige explosie vijf jaar geleden werden afspraken gemaakt.
“Maar die zijn niet waterdicht gebleken. En daarom trek ik ook de conclusie dat dit daar niet meer kan plaatsvinden. Het is een te dichtbevolkt gebied. We zullen het ergens buiten de bewoonde wereld moeten organiseren.”
(Burgemeester Tjerk Bruinsma van Vlaardingen, Radio Rijnmond 01-01-2008)
De boosheid in de omgeving van de Broekweg was zo groot, dat omwonenden spontaan een handtekeningenactie begonnen om een nieuw vreugdevuur tegen te houden. Bruinsma was hen voor door voor volgend jaar de verbranding te verbieden.
De burgemeester heeft vandaag al overlegd met de politie en de brandweer over de gebeurtenissen vannacht op het Broekplein.
Gemeente: veel vragen
“Er was van te voren afgesproken dat de jongeren het zelf mochten aansteken”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “We hebben de afgelopen dagen meerdere keren gecontroleerd, net als de politie en de brandweer. Tot een half uur voor het aansteken van de kerstbomen hebben ze zich aan de afspraken gehouden.”
Zo was de kerstbomenberg minder groot dan de maximale hoogte die de gemeente had gesteld. “Blijkbaar was het materiaal dat verband mag worden, zoals pallets en kerstbomen, wat schaars”, legt de woordvoerder uit.
De gemeente heeft ook al gesproken met de jongeren, die verantwoordelijk zijn voor het organiseren van de verbranding. Er volgt op korte termijn een tweede gesprek, want er zijn nog veel vragen.
De kerstboomverbranding op de Broekweg werd door de gemeente gedoogd. “Formeel gesproken mag het niet”, legt de woordvoerder uit. “Maar de Vereniging Nederlandse Gemeenten adviseert om het toch toe te staan, maar dan in georganiseerd verband, om een stukje controle te houden. Zonder zo’n gecontroleerde verbranding, ontstaan in de nieuwjaarsnacht op allerlei plekken in de stad spontane verbrandingen.”
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Brief
Vandaag krijgen omwonenden van de Broekweg een brief met informatie. De gemeente zal bemiddelen voor mensen die niet verzekerd zijn tegen glasschade.
Morgen gaan verzekeringsmensen de deuren langs om de schade op te nemen. Over twee dagen volgt er een informatieavond voor direct betrokkenen in zorgcentrum Soenda.
Hoe ging het verder?
Op de bewonersbijeenkomst, twee dagen na de explosie, hebben de jongeren hun excuses aangeboden voor de overlast, die de klap heeft veroorzaakt. Bij 82 huizen zijn uiteindelijk de ruiten gesneuveld. De gemeente Vlaardingen benadrukt nog een keer dat de schade wordt hersteld door de verzekering óf de gemeente.
De resolute houding van Bruinsma over het schrappen van de kerstbomen was eind 2008 alweer voor een deel verdwenen. Op verzoek van jongeren uit de buurt peilt hij onder de omwonenden of een verbranding toch nog mogelijk is. De omwonenden zien het dan nog niet zitten.
In 2013 keert het vreugdevuur weer terug. Afgezien van wat kerstbomendiefstallen in de dagen voorafgaande de jaarwisseling, blijven incidenten uit.
In 2017 ging het opnieuw mis. Zeker vijftien fietsen worden in het vreugdevuur gegooid. Een aantal daarvan is afkomstig van een alleenstaande moeder die bij het plein woont. Dankzij een liefdadigheidsactie krijgt de vrouw snel weer nieuwe fietsen.
Burgemeester Blase, de opvolger van Bruinsma, kondigt maatregelen aan.
Radio Rijnmond – Nieuwsberichten van 01-01-2008
Radio Rijnmond – Rijnmond Nu, 02-01-2008
RTV Rijnmond – Excuses voor vreugdevuur Vlaardingen, 03-01-2008
RTV Rijnmond – Na jaren weer vreugdevuur in Vlaardingen, 01-01-2013
Auteur: Dave Datema
Gepubliceerd op: 01-01-2018
Verhaalnummer: 53