ROTTERDAM – In de nieuwbouwwijk Bergpolder hebben vandaag de eerste bewoners van de eerste arbeidersflat hun intrek genomen in hun nieuwe woning. De flat is een compleet nieuw fenomeen in Nederland. Het gebouw telt 72 woningen verspreid over negen verdiepingen. Bewoners kunnen hun appartement bereiken via een galerij, tot dusverre ongekend in Nederland.
Het gebouw aan de Doctor de Visserstraat is onlangs opgeleverd. Het kent een staalskelet en torent boven de rest van de wijk uit. Het is een ontwerp van architect Willem van Tijen, Johannes Brinkman en Leen van der Vlugt in de stijl ‘Het Nieuwe Bouwen’.
Het gebouw is 27 meter hoog, 50 meter lang en 8 meter diep. Achter het gebouw ligt een groenstrook van ruim dertig meter breed.
Hoe ziet het gebouw eruit?
Op het moment van schrijven is de helft van de woningen verhuurd. De appartementen hebben allen een oppervlakte van 48 vierkante meter. Naast een woonkamer (3,8 m bij 3,5 m) is er een slaapkamer, die door een schuifwand bij de woonkamer getrokken kan worden. Daarnaast is er ook nog een aparte kamer voor maximaal twee kinderen. Berging is in voldoende mate aanwezig.
Het gebouw kent ook een lift, centrale verwarming en een vuilstortinstallatie. Op de begane grond is zelfs een rails aangelegd, zodat vuilcontainers makkelijk geleegd kunnen worden door de gemeentereiniging. Ook kent het pand een conciërge.
“De conciërge is vanzelfsprekend in dit gebouw een man van gewicht, hij is de Mussolini in zakformaat, die, vooral in den beginne, als de bewoners nog niet zijn ingewoond, in honderd-en-een kleine kwesties, waarin het bewoningsregelement niet voorziet, de beslissing zal moeten nemen”
(Provinciale Courant Zwolle – 05-05-1934)
Er zijn nog plannen om het dak in te richten als kinderspeelplaats.
Het pand is bedoeld voor arbeidersgezinnen met niet meer dan twee kinderen. De huurprijzen liggen tussen de 26 en 31 gulden per maand. Centrale verwarming kost tijdens de wintermaanden nog eens 6 gulden.
(Het artikel gaat onder deze advertentie verder)
Kritiek
Toch is er wel al kritiek op de woningen, die met 48 vierkante meter aan de kleine kant zijn, schrijft Het Vaderland.
“Over het algemeen zijn ze klein, zoodat er toch reeds een selectie zou moeten plaats hebben, aangezien deze woningen voor arbeiders met eenigszins groote gezinnen niet geschikt zijn. De tegenwoordige bewoners kunnen dan ook onder het intellectueele deel van de arbeiders gerangschikt worden.”
(Het Vaderland, 22-05-1934)
Ook zijn de woningen niet geschikt voor de typische meubilering in deze tijd. De modelwoning is dan ook ‘zeer modern’ ingericht, zodat ‘men in de kamers van bescheiden afmeting het meest bereikbare wooncomfort heeft’, schrijft Het Vaderland.
Bij de totstandkoming van deze proef is de gemeente Rotterdam niet over één nacht ijs gegaan. Aan de Parklaan werd eerder al een flat van zeven verdiepingen gebouwd.
Volgende maand wordt het pand officiëel geopend. De verwachting is dan dat alle woningen dan verhuurd zijn.
Hoe ging het verder?
Op 18 juni 1934 werd de Bergpolderflat officieel geopend. Dat gebeuerde door minister Slotemaker de Bruïne en onder toeziend oog van burgemeester Droogleever Fortuyn.
De minister was erg te spreken over het fenomeen ‘flat’ en zag het als een oplossing voor het probleem rondom onbetaalbare woningen.
Alle woningen waren op dat moment ook al verhuurd.
De Bergpolderflat werd een voorbeeld voor de rest van het land. In de jaren ’80 werd het pand een gemeentelijk monument. Later werd het pand ook een Rijksmonument. In 1996 werd het pand gerenoveerd in opdracht van woningcorporatie Vestia.
Bronnen:
Het Vaderland – 22-05-1934 – Modelwoning Metz en Co
Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant – 05-05-1934 – Merkwaardige proef op woningbouwgebied
De Telegraaf – 19-06-1934 – Woongebouw te Rotterdam in gebruik genomen
Het Vrije Volk – 23-02-1985 – Bergpolderflat wordt monument
Wikipedia – Bergpolderflat
Auteur: Dave Datema
Gepubliceerd op: 19-10-2019
Verhaalnummer: