Kan je het je voorstellen? Een schip in de haven van Rotterdam, voortgedreven door een kernreactor…. en het is geen kernonderzeeër, maar gewoon een transportschip.
Het gebeurde echt in 1964 en Rotterdammers kwamen massaal opdraven om een glimp op te vangen van deze nieuwe technologische ontwikkeling.
Maar je legt niet zomaar een kerntransportschip in de haven van Rotterdam. Toch? Hoe dat allemaal ging en hoe andere steden er naar keken, hoor je in de achtste aflevering van de Dagvantoen-podcast.
Uyt de Oude Dhoos
Wist je dat er in Rotterdam tot in de jaren ‘50 een veemarkt gehouden werd, niet ver van het centrum van de stad. Dat gebeurde niet ver bij de Goudse Rijweg op een open ruimte waar nu de Veemarktstraat ligt.
Verder op dagvantoen.nl deze week
Op dinsdag wordt teruggeblikt op het Russell Tribunaal in Rotterdam in 1980. Dat is een soort rechtbank waarin onderdrukte groepen hun rechtspositie behandelt. In 1980 gaat het om inheemse volkeren, zoals indianen. Er lopen in die periode dus ook tal van indianen door de stad.
Woensdag blikken we terug op het vertrek van de Franse troepen in 1813 uit onze regio. In Dordrecht ging dat overigens wel heel opmerkelijk. Als iemand daar een Dordtse vlag hijst, rood-wit-rood, dan denken de Fransen aan de overkant, in Papendrecht, dat het gaat om een Engelse vlag, want die is ook rood-wit. Niks van waar natuurlijk, maar de Fransen slaan op de vlucht.
Op 25 november een terugblik op een van de bekendste speeches van de afgelopen twintig jaar:
En komend weekend, blikken we terug op een van de grootste, maar nauwelijks bekend treinrampen in Nederland: de treinramp bij Sliedrecht.
De ravage was enorm. De stoomlocomotief reed nog ongeveer honderd meter door, voordat het ontspoorde. De houten wagons werden in elkaar gedrukt, alsof ze van papier waren. De meeste slachtoffers zaten in de stoptrein. Een van de treinstellen vloog daarna in brand. De oranje gloed van het vuur was in heel Sliedrecht te zien.