Wereldwijd is Gouda beroemd vanwege stroopwafels en kaas, maar de stad was honderden jaren de grootste exporteur van bier in West-Europa. “Dan gaat het echt om gigantische hoeveelheden”, zegt Remco van Gastel, auteur van het boek Stad van Bier.
In de veertiende en vijftiende eeuw liep de jaarlijkse productie op tot 50 miljoen liter. “En dat werd, gek genoeg, vooral getransporteerd naar Vlaanderen, een gebied dat we nu juist kennen vanwege het bier.”
Maar hoe en waarom werd de bierproductie zo groot in Gouda? Van Gastel legt het uit in een uitgebreid gespek met Dagvantoen.
Het boek Stad van Bier is te verkrijgen bij de Goudashop.
In de rubriek ‘Uyt den Oude Dhoos’ blikken we deze week terug op een opmerkelijk cadeau in Leiden in 1950.
Dit is de laatste aflevering van de Dagvantoen-podcast voor dit jaar. Er begint een soort winterstop. Halverwege januari zijn we terug met nieuwe afleveringen. Wil je andere afleveringen terugluisteren, dan kan dat hier: