DORDRECHT – Een bijzondere verschijning vandaag. Johan Cruijff, volgens sommigen de beste voetballer van de wereld, in het getuigenbankje van de rechtbank in Dordrecht. Hij was vandaag een van de hoofdrolspelers in de fraudezaak waar John U. in terecht staat.
Cruijff zou een geldbedrag van rond de vijftigduizend gulden hebben gekregen voor de drie wedstrijden die hij twee jaar geleden speelde voor DS’79. Mogelijk was er sprake van zwart geld. Het bedrag was namelijk afkomstig van hoofdsponsor Frisol, dat verdacht wordt van miljoenenfraude.
Verklaring
Cruijff arriveerde bij het tijdelijke gebouw van de rechtbank aan het Papeterspad in Dordrecht met zijn schoonvader Cor Coster. Hij werd voor het gemak binnengelaten via de zij-ingang. Hij oogde rustig.
Toch bleek tijdens de rechtszaak dat het toch wel een ongewone situatie was. In de rechtspraak, waar geen speciale regels gelden voor wereldberoemde voetballers, ontstond dus een bijzonder gesprek tussen de rechter.
Rechter Frijda: “Uw naam is Cruijff? En uw voorletter?”
Cruijff: “Johan”
Frijda: “Beroep?”
Cruijff: “Voetballer.”
Frijda: “Woonachtig?”
Cruijff: “Momenteel te Vinkeveen”
(De Stem, 01-03-1983)
Cruijff was door de verdediging opgeroepen om als getuige te verschijnen in de Dordtse rechtbank. Uit de verklaring van de topvoetballer moest blijken dat verdachte John U. Cruijff niet had betaald. De rechter legde Cruijff uit dat hij ‘gerust mocht zwijgen, als hij met zijn getuigenis zichzelf zou belasten’.
Antwoorden
Cruijff gaf antwoord op alle vragen, ook als hij die niet had. Hij wist ook niet meer precies hoeveel geld hij had gekregen voor de drie duels met de Schapenkoppen. Het was een bedrag van twee keer tienduizend gulden of één keer tienduizend en een keer vijfduizend.
Verder verklaarde Cruijff dat hij nooit persoonlijk geld heeft ontvangen van Nico de Vries, toen voorzitter van DS’79 en een van de verdachten in de zaak. De Vries overleed eerder deze maand. Wie het geld dan wel gegeven heeft, kon hij zeggen.
John U. blijft erbij dat De Vries weldegelijk het geld overhandigd heeft aan Cruijff en dat het bedrag ook een stuk hoger ligt dan de 15.000 tot 20.000 gulden.
Het geld was volgens Cruijff overhandigd in de Verenigde Staten, zodat hij het niet hoefde te melden bij de Nederlandse belastingdienst.
Andere getuigen
Cruijff was niet de enige sporter die als getuige in de rechtbank verscheen. Oud-DS’79-trainer Jan Rab verklaarde dat hij rondom zijn vertrek bij de club zeker 45.000 gulden had ontvangen. Daarvan stond niets zwart op wit, behalve de belofte dat hij een verklaring moest tekenen waarin hij beloofde dat hij geen aanspraak meer zou doen op bepaalde rechten.
Ook was duidelijk dat Frisol, dat ook in de wielersport actief was, een miljoen gulden had overgemaakt naar de Stichting Ronde van Nederland. Ook had het oliebedrijf bijna twee ton betaald aan de wielertak om topwielrenner Joop Zoetemelk te betalen.
Miljoenenfraude
Oliebedrijf Frisol zou in de afgelopen jaren voor tientallen miljoenen guldens de belastingdienst opgelicht hebben.
Volgens de officier van justitie is bij het bedrijf de afgelopen jaren voor meer dan 30 miljoen gulden op mysterieuze manier verdwenen. Naast Nico de Vries werd ook boekhouder John U. daarvoor verantwoordelijk gehouden.
John U. in de arrestantenbus. Foto: Marcel Antonisse, Nationaal Archief/Anefo
John U. zou gehandeld hebben met vreemde valuta. Ook zou er gesjoemeld zijn met olieproducten. Petroleum zou vermengd zijn met superbenzine, om vervolgens als super verkocht te worden (de zogeheten Middeldorp-truc). Dat leverde Frisol zo’n 12.000 gulden per tankwagen op. Waar dat geld is gebleven is niet duidelijk.
Volgens Frisol-directeur Van der Marel zou John U. in een brief aan De Vries over de fraude hebben gecommuniceerd. Of die brief wordt meegenomen in de bewijslast is nog niet duidelijk. Morgen gaat de zaak verder, maar dan zonder Cruijff.
Hoe ging het verder?
Voor Cruijff was het na deze dag ook helemaal klaar. Hij hoefde verder niets meer te betalen voor de drie wedstrijden met DS’79.
Voor John U. liep het een stuk minder af. Hij moest vier jaar de cel in voor de miljoenenfraude.
Wie nu uiteindelijk het geldbedrag had overhandigd aan Cruijff is nooit duidelijk geworden.
Bronnen:
Staantribune – 24-03-2017 – Cruijff: Amsterdammer, Catalaan én Schapenkop
Reformatorisch Dagblad – 01-03-1983 – Onduidelijk waar Frisol-geld bleef
De Stem – 01-03-1983 – Cruijff mocht scoren van rechter in Frisol-zaak
Het Parool – 01-03-1983 – Komst Cruijff leidt tot opwinding
Auteur: Dave Datema
Gepubliceerd op: 29-08-2019
Verhaalnummer: 126