DORDRECHT – De wereldberoemde boeienkoning Harry Houdini heeft vanmiddag in het stadhuis in Dordrecht een korte demonstratie gegeven van zijn kunsten. Het was een voorproefje van de show van het Circus Carré dat de komende weken te zien is in schouwburg Kunstmin.
De demonstratie was voor een select gezelschap van enkele hoogwaardigheidsbekleders, zoals burgemeester Zimmerman van Dordrecht, de Officier van Justitie en de korpschef. Ook twee journalisten mochten aanwezig zijn.
De locatie van de demonstratie was de oude politiecel in het stadhuis in Dordrecht.
Houdini had zelf meerdere boeien en sloten meegebracht, maar die werden niet bij de demonstratie gebruikt. Er werden alleen boeien gebruikt van de politie zelf, omschrijft een journalist van de Dordrechtse Courant.
Na een uitgebreide controle werd de Amerikaanse boeienkoning naakt met zijn armen op zijn rug in de boeien geslagen.
“Met de meeste nauwgezetheid op den lijve onderzocht, werd de kunstenaar in Adamskostuum met de handen op den rug in de boeien gesloten en daarna geheel alleen in het duister in eene cel gesloten, waarvan de sleutel aan de buitenzijde werd afgenomen en binnen enkele minuten was het hem gelukt, zonder eenig werktuig zijne boeien en ook de deur te openen.”
(De Dordrechtse Courant, 05-09-1903)
Het was niet de enige ontsnapping die Houdini liet zien. Hij wist ook te ontsnappen uit een dwangbuis, die met hangsloten aan zijn polsen was vastgemaakt, terwijl hij in een klein kastje was gepropt.
“Ofschoon de kleine man er gespierd uitziet, bleek toch uit alles dat bij zijn kunsten geen ruw geweld in het spel is, want aan boeien en sloten was geen de minste beschadiging te bespeuren.”
(De Dordrechtse Courant, 05-09-1903)
Volgens de journalisten ter plaatse is het een compleet raadsel hoe Houdini heeft weten te ontsnappen.
“Groot was dan ook de verbazing en in stilte zullen de ambtenaren van justitie en politie wel de wensch hebben geuit dat Houdini’s vaardigheid tot de zeldzaamheden zal blijven behooren.”
(De Dordrechtse Courant, 05-09-1903)
Maar de boeienkoning had nog meer in petto voor het publiek. Hij liet, zonder een krimp te geven, een naald dwars door zijn wang steken. Vervolgens slikte hij een aantal naalden door, die geregen waren aan een draad. Daarna kwamen al die naalden ook weer in zijn geheel naar buiten.
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie
Tour
De 29-jarige Hongaars-Amerikaanse boeienkoning is bezig met een jarenlange tour door Europa. Vorig jaar stond hij al in Den Haag en eerder dit jaar gaf hij een reeks voorstellingen in het Rembrandttheater in Amsterdam. Vorige maand stond hij ook in Delft, als onderdeel van een kermis. In de drie steden gaf Houdini ook een demonstratie voor klein publiek, met een aantal vertegenwoordigers van de politie.
Houdini maakt in Dordrecht deel uit van het Circus van Oscar Carre, dat morgenavond de grote gala openingsvoorstelling kent. Houdini is daarbij een van de publiekstrekkers, naast de speciale paardenshow met 150 gedresseerde paarden, een ballet met vijftig dames en het ‘wereldrecord wielrijders gezelschap’, dat wedstrijden houdt op de ‘kleinste renbaan ter wereld’.
Voor een groot deel van de paarden wordt overigens nog onderdak gezocht, laat het circus weten.
Hoe ging het verder?
Zo lovend als de krant was over de privé-show van Houdini, zo lovend waren ze ook over de rust van de circusvoorstelling. “Wat er vertoond wordt, is uit den aard der zaak eerste klas”, schreef de lokale krant op 7 september over de première. Daarbij gaat de krant verder niet meer in op de act van Houdini. Maar “alles bijeengenomen een bezoek te over waard.”, schrijft de krant.
Tijdens zijn tour met het Circus Oscar Carre kwam Houdini ook in Groningen (oktober). In Hilversum gaf hij nog een eenmalige voorstelling in een theater.
Daarna kwam Houdini, voor zover duidelijk is, niet meer naar Nederland. Hij overleed in 1926, maar hij was wel wereldberoemd.
Bronnen:
De Dordrechtsche courant – 02-06-1902 – De Kooning der Uitbrekers
De Dordrechtsche courant – 14-01-1903 – Houdini de boeienkoning
De Dordrechtsche courant – 22-01-1903 – De boeienkoning
De Dordrechtsche courant – 05-09-1903 – Plaatselijk nieuws
De Dordrechtsche courant – 07-09-1903 – Plaatselijk nieuws
Met dank aan JA en HB