DORDRECHT – Uit het Merwedeziekenhuis in Dordrecht is vannacht een baby ontvoerd. De baby is zes dagen oud en lag op een speciale afdeling met andere pasgeborenen.
Volgens de politie heeft niemand zich gemeld met de mededeling dat het jongetje is ontvoerd. Verder doet de politie geen mededelingen.
Het jongetje werd vannacht meegenomen uit de zogeheten ‘wiegenkamer’. De verdwijning werd rond één uur ontdekt. De baby lag rond middernacht nog in zijn wiegje, maar een uur later was hij spoorloos verdwenen.
Nadat het kindje niet bij de moeder en de vader bleek te zijn, werd de politie ingeschakeld. Die heeft nog een keer het hele complex doorzocht.
Ziekenhuisdirecteur Höppener is geschokt door de ontvoering.
“Als arts leer je omgaan met leven en dood, maar in dit geval sta je machteloos. Een klein kind is het meest weerloze dat er is. Het is ongelooflijk en onwezenlijk. We zijn behoorlijk aangeslagen en erg begaan met de familie”
(directeur Höppener van het Merwedeziekenhuis, Vrije Volk, 25-10-1988)
Terugblik van Radio Rijnmond op de ontvoering
Volgens het ziekenhuispersoneel zijn de ouders de wanhoop nabij. Ook wijkt de vader sinds de ontvoering geen moment meer van de zijde van de moeder, schrijft de Telegraaf.
Uit privacyoverwegingen houdt de politie de identiteit van het jongetje en zijn ouders geheim. Ook het ziekenhuis wil er niets over kwijt. Directeur Höppener zei alleen dat de ouders een jong stel is uit Dordrecht. De ontvoerde baby is het eerste kind van het stel. De moeder ligt nog uit het ziekenhuis, nadat ze afgelopen vrijdag een keizersnede heeft gehad.
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie
Beveiliging
Volgens Höppener is er sprake van standaard-beveiliging bij het Merwedeziekenhuis. Er loopt personeel rond en er is ook een nachtportier. “Maar een ziekenhuis is geen gevangenis”, zegt de directeur tegen het Vrije Volk.
Als er op één kamer meerdere moeders liggen, dan worden de baby’s tijdelijk opgevangen in een aparte kraamruimte. Volgens de directeur is de ontvoering een precies werkje geweest, omdat er zelfs in de nacht personeel rondloopt op de afdeling.
Onderzoek
Volgens omwonenden van het ziekenhuis is de politie nog steeds op zoek naar de baby. Daarbij wordt niets aan het toeval overgelaten. Er lopen agenten over het dak. Zelfs vuilniszakken van het ziekenhuis zijn doorzocht.
Er is nu een team met meer dan 20 rechercheurs op de zaak gezet. Ook is er regionale ondersteuning voor de Dordtse politie. Het personeel is verhoord door de politie.
Er zouden aanwijzingen zijn dat er sprake is van een ‘echte ontvoering’, maar wat die aanwijzingen zijn, dat wil de politie niet zeggen.
Hoe ging het verder?
Baby René wordt ondanks zijn jonge leeftijd meteen een bekendheid. Dagenlang wordt het nieuws beheerst door de verdwijning van het jongetje.
Een paar dagen later krijgt de politie een briefje. Daarin wordt 7.500 gulden losgeld geëist. Ook wordt gesuggereerd dat de ontvoerder(s) via het veer Vlissingen-Breskens zijn gevaren. Maar dat blijkt een dwaalspoor te zijn.
Een arts neemt een paar dagen later contact op met de politie. Hij heeft het sterke vermoeden dat een vrouw die met een baby is langsgeweest, helemaal niet de biologische moeder is. Hij denkt dat de vrouw nooit zwanger is geweest. Ook is de vrouw bij geen enkele gynaecoloog bekend.
De vrouw is de 21-jarige Catherine C., een psychiatrisch patiënte die in het ziekenhuis wordt behandeld. Ze kan geen kinderen krijgen, maar haar kinderwens is zo groot, dat ze maandenlang haar kleren opvult, waardoor het lijkt dat ze zwanger is.
Ruim twee weken na de verdwijning doet de politie een inval in het huis van de vrouw aan de Torenstraat. René ligt te slapen in een bedje. De vrouw wordt opgepakt.
De vrouw wordt veroordeeld tot TBS met dwangverpleging. Ze zit inmiddels niet meer vast.
BRONNEN:
RTV Rijnmond – Vergeten Verhalen: De ontvoerde baby René
“Wanhopig”. “De Telegraaf”. Amsterdam, 25-10-1988
“NRC Handelsblad”. Rotterdam, 25-10-1988, p. 3
Tekst: Dave Datema
Gepubliceerd op: 01 oktober 2017
Verhaalnummer: 32