ROTTERDAM/MILAAN – Voetbalclub Feijenoord heeft als eerste Nederlandse club een Europa Cup gewonnen. In de finale in Milaan was de ploeg van Ernst Happel met 2-1 te sterk. Ove Kindvall maakte in het tweede deel van de verlenging de winnende goal.

Door de overwinning mag Feijenoord zich voor een heel seizoen ‘beste club van Europa noemen’ en krijgt het dit najaar ook de kans om ‘beste van de wereld te worden’.

Hét moment van de wedstrijd was diep in de tweede verlenging. De ploegen stonden een 1-1 stand, toen Rinus Israel, een van de uitblinkers bij Feijenoord, de bal diep richting matchwinner Kindvall speelde.

“Vrije trap Israel. Hij maakt hands. Hij maakt hands! Dat moet een penalty zijn! Maar het is een doelpunt! Hij laat doorspelen en natuurlijk zeer terecht. En Kindvall scoort! Kindvall scoort. En hij wordt nu op de schouders weggedragen.”

(Herman Kuiphof, televisieverslag, 06-05-1970)

Achteraf was er ook alom lof voor scheidsrechter Concetto Lo Bello uit Italië. Niet alleen had hij deze actie goed ingeschat, door de voordeelregel toe te passen en niet te fluiten voor de handsbal van Gemmell, er was sowieso geen onvertogen woord over de scheidsrechter te horen.

Ove Kindvall maakt het winnende doelpunt. Foto: Eric Koch, Nationaal Archief/Anefo

Sterk begin Celtic

Aanvankelijk had de Schotse kampioen het beste van het spel. Celtic wilde, zoals de voetbalkenners vooraf al hadden voorspeld, snel een doelpunt forceren. Maar de druk die de Schotten op de Rotterdamse verdediging legde, leverde nauwelijks kansen op.

Dat was met name te danken aan het uitstekende verdedigende spel van Feijenoord.

“De uitgekookte manier waarop Van Duivenbode en Van Hanegem samen het Schotse wonderkind Jimmy Johnstone uitschakelden, getuigde van groot tactisch inzicht. Als de een Johnstone aanviel, stond de ander al op enkele meters afstand gereed om de bal af te nemen”

(Algemeen Handelsblad, 08-05-1970)

Ondanks het feit dat het middenveld in Rotterdamse handen was, viel toch de Schotse goal. Een vrije schop op de rand van het strafschopgebied werd door Tommy Gemmell dwars door de Rotterdamse muur geschoten; 1-0.

Het is overigens het eerste Celtic-doelpunt deze Europa-Cup op het Europese vasteland. De ploeg wist in de eerdere rondes tegen Basel, Benfica en Fiorentina niet in de uitwedstrijd te scoren. Dat gebeurde alleen in de uitwedstrijd bij Leeds United, een Engelse club.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Gelijkmaker als breekpunt

In een kwestie van minuten stonden beide partijen weer op gelijke hoogte. Wederom ging er een vrije trap aan vooraf. Toen Celtic de bal niet goed verwerkte, was Rinus Israel er snel bij om de bal in te koppen.

“De ploeg had op dat moment even een oppeppertje nodig”

(Rinus Israel over zijn gelijkmaker, Algemeen Handelsblad, 08-05-1970)

De gelijkmaker zorgde ervoor dat Celtic er nauwelijks meer aan te pas kwam. Het Rotterdamse middenveld kreeg het spel steeds meer in haar greep. Vlak na rust was Feijenoord nog het meest dichtbij een doelpunt, toen Fransz Hasil de bal op de paal schoot.

In de verlenging waren de Schotten nog één keer dichtbij een doelpunt, toen John Hughes alleen op de teruggekeerde Eddy Pieters Graafland afging. De doelman, die al het hele seizoen op het tweede plan stond, mocht voor de finale alsnog in de basis starten. Eddy PG stopte de bal, maar die leek alsnog het doel in te gaan. Rinus Israel assisteerde zijn doelman, zodat het alsnog geen doelpunt werd.

Enkele minuten later volgden dé pass, de beslissing van Lo Bello en dé koelbloedigheid van Ove Kindvall die Feijenoord kampioen van Europa maakte.

Juichende Feijnoorders nemen Kindvall (nr. 9) na doelpunt op de schouders. Foto: Eric Koch, Nationaal Archief/Anefo

Volksfeest

En ook al waren de Feijenoord-supporters in Milaan numeriek in de minderheid, het feest was er niet minder om.

“Milaan is een beetje van Feyenoord. San Siro is op het ogenblik helemaal van ons!”

(Herman Kuiphof, Europacupfinale, televisieverslag, 06-05-1970)

Aanvoerder Rinus Israel mocht vervolgens de ‘cup met de grote oren’ als eerste de lucht inhijsen. Eddy Pieters Graafland, die zijn allerlaatste wedstrijd keepte als profvoetballer, had toen ondertussen al de bal meegenomen als souvenir. En Ove Kindvall zal na vanavond voor altijd verbonden worden als de man die Feijenoord de eerste Nederlandse Europa-Cupwinst bezorgde.

Supporters van Feijenoord in San Siro. Foto: Eric Koch, Nationaal Archief/Anefo

En in Rotterdam zal morgen, als iedereen geniet van de vrije Hemelvaartsdag, het grote volksfeest van vanavond waarschijnlijk nog dunnetjes over worden gedaan.

Feijenoord – Celtic: 2-1 (1-1 na reguliere speeltijd)

Scoreverloop: 28’ 0-1, Tommy Gemmell, 32’ 1-1, Rinus Israel, 117’ 2-1, Ove Kindvall

Opstelling Feijenoord: Eddy Pieters Graafland; Piet Romeijn (106’ Guus Haak), Rinus Israel, Theo Laseroms, Theo van Duivenbode;  Fransz Hasil, Wim Jansen, Willem van Hanegem; Henk Wery, Ove Kindvall, Coen Moulijn

Opstelling Celtic: Evan Williams; David Hay, Tommy Gemmell, Billy McNeils, Jim Brogan; Bobby Murdoch, Bertie Auld (77’ George Connely); Jimmy Johnstone, John Hughes, William Wallace, Bobby Lennox

Scheidsrechter: Concetto Lo Bello (Italië)


Hoe ging het verder?

Het werd inderdaad een groot volksfeest in Rotterdam, waar meer dan 100.000 mensen op af kwamen. Al moesten die wel heel wat geduld hebben. Supporters, die in afwachting waren van de Feyenoord-spelers, waren massaal naar Zestienhoven gegaan. Daar wisten ze zelfs (behoorlijk massaal) op het vliegveld te komen. Daarom kon het toestel daar niet landen en week het vliegtuig uit naar Schiphol.

Enkele maanden later volgde na de Europacup ook nog de Wereldbeker voor clubteams na een dubbele ontmoeting tegen Estudiantes. Feyenoord zou in het seizoen erna als titelverdediger meedoen aan de Europa Cup I (de ploeg was geen kampioen geworden). Daarin werd het in de eerrste ronde uitgeschakeld door het nietige UT Arad uit Roemenië op uitdoelpunten (uit: 0-0, thuis: 1-1).

Ajax nam vervolgens de hegemonie in Europa over door drie keer op rij de Europa Cup voor Landskampioenen te winnen.

In 1974 stond Feyenoord weer op het hoogste podium, door de UEFA-cup te winnen. Dat gebeurde opnieuw in 2002.

Bronnen:

Algemeen Handelsblad – 08-05-1970 – Feijenoord dronk cup niet leeg

Het Vrije Volk – 08-05-1970 – En wie had het laatste woord…

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 05-05-2020

Verhaalnummer: