ROTTERDAM/SCHIEDAM – De Schiedamse voetbalclub SVV heeft vanavond in een bomvolle Kuip het landskampioenschap in de wacht gesleept. Door de 3-1 overwinning op Heerenveen eindigen de Gorzenploeg bovenaan in de Kampioensdivisie. Het Feijenoord-stadion barstte bijna uit de voegen door de grote supportersschare. Het officiële toeschouwersaantal werd vastgesteld op 69.300, een absoluut record.
De beslissende wedstrijd (die al naar het Feijenoord-stadion verplaatst was vanwege de grote belangstelling) was binnen een paar dagen uitverkocht. Maar daarbij was geen rekening gehouden met de Friese aanhang. Om ook de Friezen een plekje te geven, werden noodtribunes geplaatst.
Lenstra
Waarschijnlijk was een groot deel van de supporters gekomen om Abe Lenstra aan het werk te zien. De sterspeler van de Friezen was niet altijd zichtbaar, maar als hij in balbezit was, ging er een golf van opwinding door het stadion.
“En zij kregen waar voor hun geld. Het was een wonder het gladde gemak te zien, waarmee Abe voetbalde. Zo zonder inspanning ogenschijnlyk, zo zonder verbetenheid ook. Vaak wandelde Abe over het veld of hij aan alles dacht behalve het spel, waaraan hij op die ogenblikken nauwelijks deelnam, Maar dan was er ’t moment, dat hy de bal toegespeeld kreeg. En dan – meet een simpele beweging van Abe’s been, lichaam of hoofd, zwiepte die bal ineens langs en hele rits SVV’ers heen.”
(Het Vrije Volk, 07-06-1949)
Maar Lenstra alleen kon de Friezen niet aan de titel helpen. De Friezen die bij winst nog zeker zouden zijn van een beslissingswedstrijd om de titel, kregen de eerste kans van de wedstrijd, maar hadden de pech dat doelman Tiemen Veenstra geen beste dag had.
Na tien minuten vuurde Rinus Gosens een schot op Veenstra, die vervolgens door de doelman zelf in de goal getikt werd. Bij de tweede goal glipte de bal door de armen én de benen van de keeper (doelpunt: Henk Könemann).
Friese druk
Kort daarop liet Lenstra voor het eerst van zich horen. Hij wist vanuit een lastige hoek de bal zo te raken, dat de bal op de lat belandde.
Vooral na rust probeerde Heerenveen er nog een wedstrijd van te maken. Een combinatie tussen Marten Brandsma en Lenstra zorgde ervoor dat doelman Hans Opschoor moest optreden. Enkele miniuten later was de goalie kansloos, toen Marten Brandsma van dichtbij kon binnentikken.
Maar terwijl Heerenveen op zoek ging naar de gelijkmaker, viel de goal aan de andere kant. Jan Schrumpf zette Könemann alleen voor het doel, die bekwaam afrondde (3-1).
Slotoffensief
In de daaropvolgende fase was er nog wel druk van Heerenveen, dat met Lenstra en Molenaar (paal) nog wel twee keer in de buurt van een doelpunt kwam.
Ondertussen hadden zich rondom het veld vele honderden suppoosten met rode petjes zich voor de hekken geplaatst, om te voorkomen dat het publiek bezit van het veld zou nemen.
Na het laatste fluitsignaal kreeg aanvoerder Arie de Bruijn een grote krans opgehangen en werd hij op de schouders van zijn ploeggenoten naar de kleedkamer gedragen.
Promovendus
Wat het kampioenschap extra knap maakt, is dat SVV dit seizoen als promovendus actief was in de Eerste Klasse. Maar de ploeg van Kees van Dijke eindigde bovenaan, in een competitie waarin ook Xerxes (Rotterdam), Ajax (Amsterdam), DOS (Utrecht) en Sparta (Rotterdam) actief waren.
De zes districtskampioenen maakten vervolgens in een competitie uit wie zich daarna landskampioen mocht noemen. Daarin bleek BVV uit ’s-Hertogenbosch de grootste concurrent. Die ploeg eindigde uiteindelijk als tweede, met twee punten achterstand op SVV.
SVV is een van de grootste voetbalclubs uit de regio, dat qua ledental niet ver achter clubs als Sparta, Feijenoord en RFC ligt. De ploeg die nu landskampioen is geworden, bestaat vooral uit spelers die afkomstig zijn uit de Schiedamse wijk De Gorzen.
De ploeg speelt inmiddels niet meer in die wijk, de club was te groot geworden voor de accommodatie, maar de band met de Schiedamse wijk blijft bestaan. Tijdens de huldiging, in open rijtuigen, kregen de spelers enorme bakken met serpentine te verwerken, toen ze door De Gorzen reden.
Hoe ging het verder?
Het kampioenschap moest natuurlijk wel gevierd worden en dat gebeurde ook. Naast de rijtocht volgde ook nog een huldiging in het Passagetheater.
Fietsenhandelaar Soomers schonk alle spelers een nieuwe fiets, een enorm cadeau voor die tijd. Het cadeau was zo groot, dat zelfs de KNVB er niet blij mee was.
Drie weken later speelde SVV tegen Quick Nijmegen, de bekerwinnaar. Het bleek uiteindelijk de eerste ‘Supercup’ te zijn. SVV won met 2-0.
SVV kreeg in de jaren ’80 steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden. Uiteindelijk werd de club gered door autohandelaar Van Dijk. Dankzij zijn financiële injectie promoveerde de club naar de Eredivisie, maar dat was in feite het begin van het einde.
Sportpark Harga voldeed niet aan de eisen die aan wedstrijden in de Eredivisie werden gesteld. De ploeg moest daarom uitwijken naar andere stadions. De meeste thuiswedstrijden werden daarom gespeeld in het Feyenoord-stadion, maar dat was voor veel SVV-supporters een stap te ver.
Waar de eerste wedstrijden nog ruim bezocht werden, kwamen er vooral na de winterstop nog nauwelijks toeschouwers. Zo trok de wedstrijd SVV – Roda JC slechts 350 toeschouwers. Daarmee heeft de club ook het record voor het minste aantal toeschouwers in de Kuip (voor een wedstrijd die wel toegankelijk was).
De club fuseerde vervolgens met Dordrecht’90 (nadat fusieplannen met Feyenoord en Sparta op niets uitliepen). Daar werd de naam SVV vrij snel uit de clubnaam verwijderd.
In het amateurvoetbal was SVV (na een fusie met SMC) vrij lang op een hoog niveau actief. Maar ook daar zakte de ploeg weg, met als dieptepunt dit seizoen. In april van dit jaar werden zowel het eerste zaterdag- als zondagelftal uit de competitie gehaald. Komend seizoen wordt alle aandacht gevestigd op de zaterdagafdeling en is er geen prestatieve zondagafdeling meer.
Bronnen:
Voetballegendes – SVV
Voetbal International – Jan van Schijndel, de vergeten international
Voetbal International – SVV zwaait zijn geschiedenis uit
Het Vrije Volk – 07-06-1949 – SVV is voetbalkampioen van Nederland
Nieuwsblad van Friesland – 07-06-1949 – Heerenveen werd door iets beter SVV uitgeschakeld
Het Parool – 07-06-1949 – SVV nam laatste hindernis naar titel; 3-1 tegen Heerenveen
Auteur: Dave Datema
Gepubliceerd op: 20-08-2019
Verhaalnummer: 122