ROTTERDAM – Sparta mag zich de eerste Rotterdamse kampioen van de Eredivisie noemen. Na de overwinning bij DWS in Amsterdam (0-4) kan de ploeg niet meer achterhaald worden door concurrent Rapid JC. In Rotterdam werd de ploeg opgewacht door zeker 15.000 supporters op de Coolsingel.

Rond kwart over acht keerden de Sparta-spelers terug in Rotterdam na de succesvolle wedstrijd in het Olympisch Stadion. Daar stonden vele supporters al uren te wachten op de Coolsingel.

“De duizenden gaven hun kampioenen een ovatie, die tot ver in Rotterdam hoorbaar geweest moet zijn”

(Het Vrije Volk, 19-05-1959)

Onder leiding van de PTT-harmonie trok de stoet van wagens en supporters richting de feestlocatie. De spelers zaten in een open koets die door vier paarden werd voortgetrokken.

“Honderden jeugdige supporters met rood-witte paraplu’s, Sparta-ballonnen en allerlei apparaten die een ratelend geluid voortbrachten omzoomden de stoet die langs dikke hagen toeschouwers naar de Rivièra-hal reed.”

(Het Vrije Volk, 19-05-1959)

De enige kanttekening was dat het zo druk was rondom Sparta’s kampioensstoet, dat de politie het verkeer moest omleiden.

Heerlijke wedstrijd

Alle ingrediënten waren vanmiddag aanwezig om er in Amsterdam een heerlijke wedstrijd van te maken. Het zonnetje scheen op deze Tweede Pinksterdag en vanuit Rotterdam waren er rond de 50 bussen naar de hoofdstad meegereisd. Rond de 5.000 Spartaanse supporters zaten in het Olympisch Stadion.

DWS begon de wedstrijd sterk en de koploper kwam er lange tijd niet doorheen. De Amsterdammers kwamen zelfs nog bijna op voorsprong, maar de goal van Klaas Smit werd afgekeurd, omdat hij Sparta-doelman Andries van Dijk met bal en al over de doellijn duwde.

Maar na een half uur kantelde de wedstrijd en kwam Sparta op voorsprong via een vrije schop van Ad Verhoeven. Hij moest even later vervangen worden, nadat hij een hoofdwond had opgelopen.

In de tweede helft maakte de Rotterdammers het karwei af. Joop Daniëls maakte twee doelpunten. Op dat moment was een groot deel van de Rotterdamse aanhang al nauwelijks meer te houden.

“Twintig minuten waren er nog te spelen in het Olympisch Stadion, toen reeds konden vele honderden jeugdige Sparta-supporters hun grote vreugde niet meer baas en zij begonnen in groten getale over de afrasteringen te klimmen. Het werd goedmoedig door de hoofdstedelijke suppoosten toegelaten.”

(Het Vrije Volk, 19-05-1959)

Toen Wim van der Gijp een paar minuten later de vierde Rotterdamse goal binnenkopte was er geen houden meer aan.

“Uitgelaten stormden de honderden het veld op om de spelers op de schouders te nemen. Zelfs doelman Andries van Dijk werd uit zijn doel gehaald. Minutenlang hoste de menigte over het veld, terwijl de toeschouwers op de tribune zich bijzonder amuseerden met dit spektakel”

(Het Vrije Volk, 19-05-1959)

Scheidsrechter Aalbrecht uit Hoek van Holland zag het allemaal met lede ogen aan. Maar na een paar minuten vond hij het welletjes (de wedstrijd moest uiteraard uitgespeeld worden!) en blies hij op zijn fluitje. De supporters op het veld begrepen de hint en gingen snel van het veld af.

Enkele minuten later was het definitief voorbij en konden de toeschouwers opnieuw bezit nemen van het veld. De Sparta-spelers werden letterlijk op handen gedragen richting de kleedkamers. Zelfs Sparta-piet de kanarie/mascotte van Sparta was op het veld gesignaleerd.

Volgens de Telegraaf werd het feestje wel deels onderbroken door ‘boe-geroep’ van het thuispubliek.

Cijfers

Sparta maakte al het hele seizoen een sterke indruk. De ploeg staat al sinds oktober onafgebroken bovenaan de Eredivisie. Na de winst in Amsterdam is de voorsprong op achtervolger Rapid JC zes punten. Daarna volgt Fortuna’54 op negen punten.

De ploeg verloor dit seizoen slechts twee keer (tegen MVV en Fortuna) en had met afstand het beste doelsaldo. Gemiddeld kreeg de ploeg minder dan één doelpunt per wedstrijd tegen.

Topscorer bij de Spartanen was Joop Daniëls met 22 doelpunten. Daarna volgt Tonny van Ede met 18 goals. Beide hebben nog twee wedstrijden om dat aantal op te krikken.

Het kampioenschap in de Eredvisie is het vijfde landskampioenschap van Sparta. De laatste keer was in 1915.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Mentaliteit

Na afloop van de wedstrijd roemde Sparta-trainer Dennis Neville de kwaliteit van zijn spelersgroep. “Aan het begin van het seizoen hadden we eigenlijk helemaal niet gedacht aan een kampioenschap”, zegt de Britse oefenmeester in een vrijwel accentloos Nederlands voor de camera’s van de televisie.

“Maar elke wedstrijd was voor ons belangrijk. We strijden elke wedstrijd om een goed resultaat te halen. En ik heb geluk gehad, met een goede ploeg dit jaar.”

(Trainer Dennis Neville, 18-05-1959)

De mentaliteit van de spelers was een van de belangrijke factoren die volgens Neville het verschil hebben gemaakt. “Er zit een prima teamgeest bij de jongens”, zegt hij lachend. “Maar zonder twijfel hebben we ook goed gevoetbald en dat is natuurlijk ook mijn doel.”

Volgens aanvoerder Tonny van Ede heeft hij ongeveer ‘nu alles meegemaakt’ bij de club. Het is het derde kampioenschap in tien jaar. Daarnaast pakte Sparta vorig seizoen nog de KNVB-beker. “Ja, het is leuk op deze manier”, zegt ook hij met een brede glimlach.

Van Ede: “Maar ik heb ook de slechte jaren meegemaakt. In 1947 degradeerden we nog bijna naar de tweede klasse. Toen ben ik zo gelukkig geweest om in de wedstrijd tegen ZFC in Zaandam de winnende goal te maken, waardoor we voor de eerste klasse behouden bleven.”

Is daarmee de top bereikt voor de Spartanen? Nee, denkt Neville. Er valt nog meer uit de ploeg te halen, zegt de Brit. “We streven natuurlijk altijd om op te bouwen. Dit is niet het einde, dit is pas het begin.”


Hoe ging het verder?

Zonder twijfel was het landskampioenschap van 1959 het sportieve hoogtepunt van Sparta. Dat verder uitbouwen lukte niet echt, want de Spartanen werden in het seizoen erop slechts zevende, met zestien punten achterstand op kampioen Ajax.

Het Europees Seizoen wat volgde na het landskampioenschap was een succes. In de eerste ronde schakelde Sparta IFK Götenborg uit. Daarna volgde in de kwartfinale (zoveel rondes waren er namelijk niet) Glasgow Rangers. In Rotterdam werd met 2-3 verloren, maar in Ibrox won Sparta verrassend met 0-1. Daardoor was er een playoff nodig. De wedstrijd (in Highbury, Londen) ging met 3-2 verloren. Toch was nooit eerder een Nederlandse zo ver gekomen in de Europa Cup 1 als Sparta.

De topresultaten bleven helaas wel achter. De ploeg won in 1962 en 1966 nog wel twee keer de beker. In de competitie bleef de ploeg echter steeds steken in de subtop.

De flamboyante trainer Neville bleef nog eens vier seizoenen (in totaal dus acht) bij Sparta betrokken. Hij stapte een paar jaar later over naar SHS (het latere Holland Sport) in de Eerste Divisie. In 1964 schopte hij het zelfs tot bondscoach.

In 1978 werd hij ook nog korte tijd trainer van amateurclub TOGB in Berkel en Rodenrijs. Hij overleed in 1995 in Rotterdam. Een van de tribunes van Sparta is vernoemd naar de trainer.

Tonny van Ede vertrok ongeveer tegelijkertijd bij Sparta. De toen 39-jarige speler deed een stapje terug en ging voetballen bij Hermes DVS in de Tweede Divisie. Na zijn carrière ging hij ook aan de slag als trainer in het amateurvoetbal. Ook hij kreeg een tribune naar zich vernoemd. Dat gebeurde in 2008. In datzelfde jaar werd hij in een lijst met beste Sparta-spelers op de tweede plek gezet, na Bok de Korver. Van Ede overleed in 2011 in Zwijndrecht.

Kameel

Over het feestje in de Rivièrahal gaat nog een apart verhaal. Tijdens het feest werd trainer Dennis Neville zelfs nog op een kameel gezet, maar hoe dat nu precies tot stand is gekomen, blijft een groot raadsel. De meeste kranten melden er niets over.

Opmerkelijk is dat dit ook wel gezien kan worden als de eerste huldiging op de Coolsingel. De ploeg stond weliswaar niet op het bordes van het stadhuis, maar de feestvreugde was er niet minder om.

Bronnen:

Het Vrije Volk – 19-05-1959 – Sparta-elf in triomf rondgedragen na vierde goal

Het Parool – 19-05-1959 – Feestende Rotterdammers nemen bezit van Olympisch Stadion

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 17-05-2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *