ROTTERDAM – Rotterdam krijgt voor het eerst in bijna vijftig jaar een burgemeester die geen lid is van de Partij van de Arbeid. Ivo Opstelten (VVD) verruilt Utrecht voor de Maasstad, melden Radio Rijnmond en het Algemeen Dagblad op basis van verschillende bronnen.
“Er werd na Peper meer gezocht naar een man van het volk”, analyseert Radio Rijnmond. “Opstelten had bovendien een band met Rotterdam. Hij komt hier vandaan en zit ook in de havenraad.”
In Utrecht wordt met teleurstelling gereageerd op het vertrek van Opstelten. De burgemeester is populair onder de inwoners van de stad. Zelfs oppositieleider Henk Westbroek (Leefbaar Utrecht) is erg te spreken over Opstelten. “Een aardige, kundige en sympathieke man”, zegt hij op Radio Rijnmond.
“Ik heb hem als oppositieleider keihard aangepakt, maar daar ging hij altijd goed mee om”, zegt het raadslid/zanger. “Bovendien was hij ongeveer de enige in de gemeenteraad die ook humor had. Hij maakte wel eens grapjes”.
“Daarnaast kan hij eindelijk zijn FC Utrecht-sjaal verruilen voor die van Feyenoord”, zegt Westbroek verder.
Pittige strijd
De benoeming van Opstelten ging niet zonder slag of stoot. Er waren twee kandidaten in de race voor de belangrijkste positie op de. Naast Opstelten werd Rein Welschen, de burgemeester van Eindhoven, naar voren geschoven.
Vorige maand kreeg Commissaris van de Koningin Leemhuis-Stout dan ook een opmerkelijk advies van de vertrouwenscommissie onder haar neus geschoven. Daar prijkten drie namen op: Opstelten, Welschen en de directeur van de Rekenkamer, Saskia Stuiveling (PvdA). Maar er zat geen duidelijke voorkeur bij.
In de commissie zaten zes (van de negen) vertegenwoordigers van de Rotterdamse partijen. Daarvan steunden vier achter Opstelten en twee achter Welschen. Maar in zetels uitgedrukt was er een voorkeur voor Welchers (23-19).
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie
Peper
Leemhuis-Stout mocht korte tijd later haar advies uitbrengen aan minister Peper, die vervolgens zijn eigen opvolger mocht aanwijzen (Peper was tot zijn benoeming als minister burgemeester van Rotterdam).
Tot deze week zijn er nog gesprekken gevoerd tussen Peper en de kandidaten en de VVD-fractie in de Tweede Kamer zou hard geknokt hebben voor de positie van Opstelten in Rotterdam. De VVD is de tweede partij van het land, maar zou ondervertegenwoordigd zijn in de grote gemeenten, zo is het idee.
Zowel Opstelten als Welschen hebben nog niet gereageerd op het nieuws.
Hoe ging het verder?
Het duurde toch nog ruim een week voordat ook Peper met het verlossende woord kwam. Leemhuis-Stout had geadviseerd om voor Opstelten te kiezen, ook al steunde een meerderheid van de gemeenteraad de benoeming van Welchers.
Tijdens de gesprekken met beide kandidaten zou duidelijk geworden zijn dat Opstelten een verhuizing naar Rotterdam meer zag zitten dan zijn Brabantse collega. Daarom verkoos ook Peper Opstelten boven zijn partijgenoot Welchers.
Opstelten groeide in Rotterdam uit tot een vrij populaire burgemeester, met het imago van een crime-fighter (mede dankzij de houding van Leefbaar Rotterdam, jarenlang de grootste partij van de stad).
Dat imago kwam hem ten goede, toen hij als minister van Veiligheid en Justitie aan de slag ging. Maar daar ontstonden de eerste krassen op zijn blazoen. Het beruchte ‘bonnetjesschandaal’ kostte hem uiteindelijk de kop.
Bronnen:
Reformatorisch Dagblad – 02-12-1998 – Rotterdam verdeeld over burgemeester
NRC Handelsblad – 16-12-1998 – Opstelten en Welschen topkandidaten
Reformatorisch Dagblad – 18-12-1998 – Race tussen rood en blauw
Radio Rijnmond – 11-01-1999 – Rijnmond Nu (met Erik Post)
Volkskrant – 21-01-1999 – Opstelten (VVD) wordt nieuwe burgemeester van Rotterdam
Wikipedia – Ivo Opstelten
Auteur: Dave Datema
Gepubliceerd op: 11-01-1999
Verhaalnummer: 48