ROTTERDAM – De deelname van het Nederlands Elftal aan het EK in West-Duitsland volgend jaar hangt aan een zijden draadje. De wedstrijd vanavond tegen Cyprus werd weliswaar overtuigend met 8-0 gewonnen, maar het is vooral de vraag wat de UEFA gaat doen met het bomincident tijdens de wedstrijd.
Oranje zou bij winst zeker zijn van deelname aan het Europees Kampioenschap. Maar na drie minuten, toen Nederland met 1-0 voor stond, gooide een 21-jarige man uit Oss een zelfgemaakte vuurwerkbom het veld op. Die ontplofte in de buurt van de Cypriotische doelman. Andreas Charitou raakte niet ernstig gewond, maar moest wel in groggy toestand naar de kleedkamer gebracht worden.
Een uur later werd de wedstrijd pas weer hervat.
‘Ik kan wel janken’
In de catacomben van De Kuip heeft na afloop niemand het meer over de 8-0 overwinning. Zelfs niet over de zes(!) doelpunten van John Bosman.
“Ik kan wel janken. Het kan en mag toch niet zo zijn dat één gek het op zijn geweten heeft dat Nederland niet naar West-Duitsland gaat?”, (Ruud Gullit, Vrije Volk , 29-10-1987)
“Ik wens geen rekening te houden met een diskwalificatie of twee punten in mindering. Laten ze ons maar een dikke boete geven of een straf van twee wedstrijden zonder publiek. Desnoods moet de wedstrijd overgespeeld worden. Het lijkt me onmogelijk dat de straf nog zwaarder zal uitpakken” (Hans van Breukelen, Vrije Volk, 29-10-1987)
“Het was niet zo’n klein bommetje , dat werd geworpen. Toen die doelman per brancard van het veld werd gedragen wist ik wel hoe de vlag ervoor stond. Ik was op het ergste voorbereid. Ik besefte meteen, dat al die moeite tot nu toe voor niks kon zijn geweest. We moeten zeker rekening houden met een diskwalificatie” (Ronald Koeman, Vrije Volk, 29-10-1987)
Bondscoach Rinus Michels, die aanvankelijk zijn spelers op het veld liet staan toen de aangeslagen Cyprioten de kleedkamer opzochten, weigerde zich uit te laten over een eventuele straf. “Dit is het ergste wat er kon gebeuren”, aldus Michels.
(Het artikel gaat verder onder deze advertentie)
Overleg
Terwijl het spel stil lag, zette de KNVB alle zeilen bij om de wedstrijd alsnog gespeeld te krijgen. De Cyprioten wilden niet verder spelen, omdat ze “vreesden voor hun leven”, volgens bondscoach Charalambous.
KNVB-voorzitter Jo van Marle probeerde in de chaotische catacomben van de Kuip wanhopig contact te krijgen met zijn Cypriotische collega. Na een kort overleg, buiten het zicht van de camera’s, gaan de twee heren, vergezeld door de Luxemburgse scheidsrechter Philippi en UEFA-waarnemer Delcourt, de kleedkamer van de Cyprioten in.
De Cyprioten eisten dat op papier werd vastgesteld dat ze de wedstrijd onder protest zouden uitspelen. Een verklaring werd snel in elkaar gezet. Ook de UEFA-waarnemer tekende het stuk.
Even was er nog wat opwinding toen bleek dat een begeleider van de Griekse nationale ploeg, de belangrijkste concurrent van Oranje in de strijd om het EK-ticket, zich ook in de kleedkamer van de Cyprioten bevond. Hij werd herkend en meteen weggevoerd. Hij zou de spelers van Cyprus op het hart hebben gedrukt om niet verder te voetballen.
KNVB-arts Ko Greep heeft doelman Charitou behandelde en verklaart dat de keeper niet zwaargewond is. Hij is erg geschrokken, maar verder mankeert hem weinig. “Er is hoogstens sprake van een lichte schok, meer niet”, zegt hij tegen De Telegraaf-verslaggever.
Arrestatie
Al tijdens de wedstrijd kon een 21-jarige man uit Oss opgepakt worden voor het gooien van de vuurwerkbom. Op het politiebureau gaf hij meteen toe dat hij het zelfgemaakte vuurwerk had gegooid.
De man is eerder al eens aangehouden voor een rol bij voetbalvandalisme, twee jaar geleden nog bij een wedstrijd van PSV. En bij TOP-PSV werd hij in de gaten gehouden, omdat er aanwijzingen waren dat hij een vuurwerkbom bij zich had.
Commissaris J. A. de Leeuw spreekt over een ‘zeer ernstig delict’. De ‘bommengooier uit Oss’, zoals hij nu al wordt genoemd, komt niet in aanmerking voor snelrecht, zegt de politiechef. Daar is de zaak te ernstig voor.
(Het artikel gaat verder onder deze advertentie)
Gevolgen
Oranje zit nu mogelijk een maand in de wachtkamer, voordat duidelijk wordt wat er gaat gebeuren met de wedstrijd. Pas eind november komt de uitspraak van de tuchtcommissie van de UEFA.
In het zwartste scenario mag Nederland niet meedoen aan het EK in West-Duitsland.
In een vergelijkbare situatie kostte het Jong-Oranje in 1984 nog deelname aan het EK. Bij de wedstrijd Nederland – Luxemburg in Velsen werd een projectiel het veld opgegooid, waardoor de Luxemburgse doelman gewond raakte. De UEFA veranderde de uitslag van 1-0 in 0-3. Daardoor kwam Oranje net wat punten te kort voor deelname aan het EK in Rusland.
Mocht de 8-0 overwinning van vanavond in een nederlaag worden omgezet, dan is het nog niet verloren voor Oranje. Dan strijdt het Nederlands Elftal in de laatste kwalificatiewedstrijd tegen directe concurrent Griekenland voor een ticket naar het EK.
Slecht imago
Daarnaast heeft de KNVB behoorlijk wat lobbywerk te doen. De Nederlandse supporters staan namelijk Europees niet bekend als lieverdjes.
Sinds het Heizeldrama in 1985, toen er 39 doden vielen naar de Europa Cup I-finale tussen Liverpool en Juventus, zijn bij rellen vaak Nederlandse clubs betrokken.
Zo misdroegen Ajax-supporters zich bij een wedstrijd in Hamburg. De UEFA moet daar nog een oordeel over vellen. En Feyenoord-aanhagers richtten vernielingen aan op een boot en in een vliegtuig, rond de wedstrijd tegen Aberdeen.
De KNVB hoopt vooral dat het rustig blijft bij de returns van deze wedstrijden.
Duitsland
Ook het organisatiecomité van het EK in Duitsland kijkt angstvallig mee met de besluiten van de UEFA.
Omdat Nederland zo dicht tegen Duitsland aan ligt, is het voor de recetteopbrengst belangrijk dat Oranje zich plaatst. Ook de deelname van supersterren als Ruud Gullit en Marco van Basten is belangrijk.
Onlangs bleek dat het EK in Duitsland voor de organisatie veel minder geld oplevert dan was gehoopt. Het afhaken van Nederland zou een behoorlijke klap voor het organisatiecomité zijn.
Bronnen:
Het liep allemaal met een sisser af voor het Nederlands Elftal, alhoewel het nooit duidelijk is geworden hoeveel er gelobbyd is achter de schermen. De uitslag werd eerst omgezet naar een 3-0 nederlaag. Nederland ging daartegen in beroep en mede door de verklaring van dokter Greep -die zei dat het allemaal wel meeviel – werd besloten om de wedstrijd over te spelen. Op 9 december 1987 won Nederland in een leeg stadion De Meer met 4-0.
Griekenland was woest over het besluit. Bij een nederlaag van Oranje hadden de Grieken nog kans om zich te plaatsen voor het EK. De voorzitter van de Griekse bond, een Duitser, verdacht de UEFA ervan dat die om financiële redenen liever het Nederlands elftal, dan het Griekse elftal op het EK zou zien.
Uit protest werd de resterende wedstrijd Griekenland – Nederland verplaatst naar een klein stadionnetje op Rhodos en stuurden de Grieken een B-elftal. Oranje won met 3-0.
De man uit Oss werd veroordeeld tot drie maanden cel, een boete en een levenslang stadionverbod. In het programma Andere Tijden (2008) zei hij te hopen dat hij ooit nog in het stadion bij een wedstrijd van zijn favoriete club Feyenoord mocht kijken.
Hoe het EK afliep… dat weten we allemaal wel.
Bronnen:
“Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad”. Rotterdam, 29-10-1987, p. 1
“De Telegraaf”. Amsterdam, 29-10-1987, p. 1
“NRC Handelsblad”. Rotterdam, 29-10-1987, p. 1
Tekst: Dave Datema
Gepubliceerd op: 01 oktober 2017
Verhaalnummer: 34