ROTTERDAM – Uit de Rotterdamse Kunsthal zijn vannacht zeven kunstwerken gestolen. Het gaat om werken van beroemde schilders als Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet en Paul Gauguin, die mogelijk miljoenen waard zijn.
Volgens de politie is de inbraak ‘goed voorbereid’. Tussen 03:00 en 04:00 uur zijn de dieven het pand door een achteringang binnengekomen. Bewaking was er niet.
Radio Rijnmond meldde vanmorgen rond kwart over zeven als eerste de diefstal.
“Ik heb een rondje om de kunsthal gelopen om te kijken of er sporen zijn van inbraak, maar daarvan is niets te zien. Wat er heeft plaatsgevonden is subtiel gebeurd.”
(Verslaggever Marion Keete, Radio Rijnmond, 16-10-2012)
De doeken maken deel uit van een expositie die was samengesteld vanwege het 20-jarig jubileum van de Kunsthal dit jaar. Ze komen van de Triton-collectie van de familie van oud-havenbaron Willem Cordia, die vorig jaar overleed.
De volgende stukken zijn gestolen: ‘Tête d’Arlequin’ (1971) van Pablo Picasso; ‘La Liseuse en Blanc et Jaune’ (1919) van Henri Matisse; ‘Waterloo Bridge, London’ (1901) en ‘Charing Cross Bridge, London’ (1901) van Claude Monet; ‘Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée’ (1888) van Paul Gauguin; ‘Autoportrait’ (circa 1889 – ’91) van Meyer de Haan; en ‘Woman with Eyes Closed’ (2002) van Lucian Freud.
‘Niet te verkopen’
Volgens Job Ubbens van veilingshuis Christies ligt de waarde van de schilderijen tussen de zes en vijftig miljoen euro. “Maar het is een domme actie als ze gestolen zijn om er geld voor te krijgen op de markt. Niemand wil daarmee in aanraking komen”, zegt hij in het AD.
Ubbens sluit niet uit dat de werken in opdracht zijn gestolen. Dan komen ze waarschijnlijk in een privécollectie te hangen en krijgt niemand ze meer te zien, stelt hij.
Ook bestaat de mogelijkheid dat de kunstwerken zijn ‘ontvoerd’ voor losgeld. Ubbens: “Dat is nog het meest waarschijnlijke. Dan wordt er bijvoorbeeld 1 miljoen euro gevraagd voor een schilderij van Matisse.”
Beveiliging
De beveiliging van het museum doet veel wenkbrauwen fronsen. Er was niemand die de peperdure doeken vannacht bewaakte. Agenten die een melding kregen van het inbraakalarm waren nog eerder ter plekke dan de beveiligers van het bedrijf Trigion.
Beveiligingsexpert Ton Cremers zegt dat de constructie van dit museum het de dieven heel makkelijk maakt om de spullen mee te nemen. “Wie eenmaal binnen is, heeft vrij spel”, zegt hij in De Volkskrant.
“Daardoor is het een draak van een gebouw om te beveiligen. Als je met je neus tegen de ruiten aan de achterkant staat, kun je de schilderijen bekijken”
(Ton Cremers, Radio Rijnmond, 16-10-2012)
Ingeslagen als een bom
De diefstal is in de museumwereld ingeslagen als een bom, zegt Kunsthaldirecteur Emily Ansenk. Zij was in Istanboel toen ze het nieuws te horen kreeg en vloog direct terug naar Rotterdam.
Ansenk was vanmorgen in Istanboel tijdens een bezoek, toen ze het nieuws te horen kreeg. Ze vloog meteen terug naar Rotterdam.
“We zijn geschokt over wat er is gebeurd, maar we laten ons niet kisten”
(Kunsthal-directeur Emily Ansenk, Radio Rijnmond, 16-10-2012)
Morgen gaat de Kunsthal weer open, zegt de directrice, want het is volgens haar belangrijk dat het publiek dit werk kan blijven bewonderen.
Over het onderzoek naar de diefstal doet Ansenk geen mededelingen. Wel heeft ze alle vertrouwen in de politie.
Hoe ging het verder?
De kunstwerken kwamen nooit meer terug. De dievenbende nam de zeven schilderijen, met een waarde van zo’n 18 miljoen euro, mee naar Roemenië.Daar gooide de moeder van de hoofdverdachte Radu Dogaru ze in de kachel. Justitie vond slechts snippertjes terug van de kunstwerken.
De dieven hadden de kunstwerken in een tas meegenomen naar een appartement aan de Jonker Fransstraat in Rotterdam en waren een dag later met de auto naar Roemenië gereisd.
Het duurde anderhalve maand voordat de Roemeense justitie de identiteit van de kunstdieven had achterhaald. Er werd een undercoveroperatie op poten gezet, met een rechercheur als kunstexpert. Maar de kunstrovers kwamen daarachter en dumpten de schilderijen bij de moeder van Dogaru.
In deze zaak zijn celstraffen tot zes jaar uitgedeeld. Ook moeten de dieven de Kunsthal 18 miljoen euro betalen. Een Roemeense fotograaf zei in 2013 dat hij de kunstroof zou gaan verfilmen.
NRC maakte een zeer boeiende reconstructie van de diefstal, het onderzoek en de vlucht van de dieven in een overzichtelijk dossier. Dat dossier vind je hier.
Bronnen:
AD – Zeven topschilderijen gestolen uit Kunsthal, 16 oktober 2012
Volkskrant – Zeven topschilderijen gestolen uit Kunsthal, 16 oktober 2012
RTV Rijnmond – Miljoenenroof uit Rotterdamse Kunsthal, 16 oktober 2012
RTV Rijnmond – Geen bewakers in Kunsthal tijdens Roof, 16 oktober 2012
RTV Rijnmond – ‘Kunstroof slaat in als een bom, 16 oktober 2012
Wikipedia – Kunsthal Rotterdam
Digitale Kunst – Kunstroof Kunsthal wordt verfilmd
NRC Dossier – De Kunst van het Stelen
Tekst: Dave Datema mmv Ingrid Smits
Gepubliceerd op: 01 oktober 2017
Verhaalnummer: 78