12 mei 1969 – RELLEN IN SCHILDERSWIJK NA TV-DOCUMENTAIRE

Den Haag – In de Haagse Schilderswijk breken rellen uit, na een tv-documentaire ‘Mensen van goede wil’. Daarin staat het gezin van Rinus centraal. Ondanks hun veel te kleine huis wordt er elk jaar in het gezin een baby geboren. Verder is het een zeer armoedige situatie. De buurt is woest, omdat ze vinden dat er door dit gezin een slecht beeld van de Schilderswijk wordt gegeven. Rinus ‘de wipper’ zoals hij na de documentaire wordt genoemd, moet de wijk uitvluchten.

Lees verder:  Haagse menigte verjaagt ’tv-gezin’ uit woning

12 mei 1940 – BOMBARDEMENT OP BLESKENSGRAAF

Bleskensgraaf – Als Duitsers doorhebben dat een munitiekonvooi van het Nederlandse leger staat opgesteld bij het plaatsje Bleskensgraaf is gestationeerd, wordt het dorpje gebombardeerd. De historische kern van het dorp wordt weggevaagd.

Lees verder: Beslissing Nederlandse leger komt Bleskensgraaf duur te staan

(Radio Rijnmond reconstrueerde de nieuwsbulletins van de meidagen van 1940 in 2015)

12 mei 1986 – OPERATIE NACHTSCHADE: 16 SHELL-STATIONS VERNIELD

Regio – In de nacht van 11 op 12 mei worden bij zestien benzinestations van Shell de slangen van de pompen doorgesneden, waaronder ook in Zoetermeer. Ook wordt er zand of suiker aan de tanks toegevoegd. Één tankstation gaat in vlammen op. De actiegroep ‘Nachtschade’ zegt dat de aanslag te maken heeft met de banden tussen Shell en het regime in Zuid-Afrika.

12 mei 1993 – ROTTERDAMSE INTRODUCTIE: SLAAPDOOS VOOR ZWERVERS

Rotterdam – De Rotterdamse woningcorporatie Onze Woning gaat nieuwe slaapdozen uitdelen aan daklozen die op straat slapen. Een student aan de TU Delft heeft de doos ontworpen; je blijft er droog in en de doos is erg goedkoop. Daklozen zelf zien niets in het plan, maar volgens de corporatie is de slaapdoos meer bedoeld als een signaal. Toch bestelde het Leger des Heils tweeduizend dozen maken, waarvan er slechts tientallen van werden gebruikt.