17 juli 1989 – PRESIDENT BUSH BRENGT BLIKSENBEZOEK AAN DEN HAAG EN LEIDEN

Den Haag / Leiden – Voor het eerst in de geschiedenis brengt een regerend president van de Verenige Staten een bezoek aan Nederland. Hij gaat naar Den Haag en Leiden. Op 18 juli vertrekt hij weer. De A4 werd afgesloten voor het verkeer, voor de rit naar Den Haag. In Leiden wordt hij hartelijk welkom geheten, omdat hij direct zou afstammen van de Pilgrim Fathers.

Tijdens het bezoek aan Leiden zwaait president Bush, staand op de treeplank van zijn auto, naar het publiek. Foto: Rob Croes, Nationaal Archief/Anefo

Lees ook: Leiden omarmt president Bush tijdens historisch bezoek

17 juli 1945 – ‘ROTTERDAMS TOPSTUK VERVALSING’

Rotterdam – Als in Amsterdam een kunsthandelaar wordt opgepakt, omdat hij mogelijk kunstwerken aan de Duitsers heeft verkocht, komt hij met een opmerkelijke bekentenis: hij heeft de werken zélf geschilderd. Hij noemt onder meer de naam van De Emmaüsgangers, hét topstuk van het Rotterdamse museum Boijmans-van Beuningen. Het blijkt waar te zijn, bewijst hij tijdens een rechtszaak.

De Emmaüsgangers

Lees verder: ‘Rotterdams topstuk waarschijnlijk vervalsing’

17 juli 1974 – OMSTREDEN CHEMIEBEDRIJF WEER ONDER DE LOEP NA EXPLOSIE

Rotterdam – Na een korte, hevige brand bij de propyleenoxidefabriek van Oxyrane (Botlek) neemt de kritiek op het bedrijf fors toe. Al bij de bouw in 1971 was er al forse kritiek en dat neemt in de jaren alleen maar toe. De explosie komt op slecht moment, omdat er korte tijd later wordt gesproken over de verlenging van de vergunning. De fabriek bestaat nog steeds, maar wel onder een andere naam.

Leden van het Centraal Actiecomite Rijnmond demonstreren tegen de opening, voor de poort van Oxirane Chemie. Fotograaf: Onbekend. Nationaal Archief/Anefo