26 oktober 1985 – MILJOENEN HANDTEKENINGEN TEGEN KRUISRAKETTEN

Den Haag – Het Komitee Kruisraketten Nee overhandigt 3.743.455 handtekeningen aan premier Lubbers en de Tweede Kamervoorzitter. De handtekeningen zijn bedoeld als protest tegen de plaatsing van 48 kruisraketten in ons land. Als premier Lubbers de mensen wilt toespreken, keren ze hem (letterlijk) massaal de rug toe. Toch gaat op 1 november een kamermeerderheid akkoord met de plaatsing van de raketten.

 

26 oktober 1987 – DUIZENDEN POLITIEMENSEN VOEREN ACTIE IN DEN HAAG

Politie demonstreert in Den Haag tegen bezuinigingen; politiemensen op Malieveld. Foto: Rob Croes, Nationaal Archief/Anefo

Den Haag – Op het Malieveld in Den Haag komen zo’n 13.000 tot 15.000 politiemensen bij elkaar om actie te voeren tegen bezuinigingsplannen van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. De agenten zijn vooral tegen de nieuwe ‘ongemakkenregeling’ die ervoor zorgt dat ze er fors in loon op achteruit gaan. De actie heeft succes, want de regeling wordt uitgesteld.

26 oktober 1894 – EERSTE ANWB-WEGWIJZER VAN NEDERLAND IN ROTTERDAM

Rotterdam – Op de doorgaande weg tussen Rotterdam en Utrecht wordt de eerste wegwijzer van Nederland geplaatst. De ANWB, de wielrijdersbond, was eerst wat terughoudend, omdat ze vonden dat mensen maar goed moesten leren kaartlezen, maar in 1892 gaan ze overstag en worden de plannen voor een eerste wegwijzer gemaakt.

Een replica van deze wegwijzer staat nog altijd in de tuin van de Hoflaankerk.

De replica van Wegwijzer 1 aan de Hoflaan in Rotterdam

Korte tijd na het plaatsen van de eerste wegwijzer, volgden er meer. Maar niet iedereen was er even blij mee.

“De derde wegwijzer op den weg Rotterdam-Utrecht, geplaatst door den “Algemeenen Nederlandschen Wielrijders-Bond” ten gerieve van de toerende wielrijders, is door baldadige hand nu reeds, enkele weinige dagen na de oprichting vernield.”

(Rotterdamsch Nieuwsblad – 06-11-1894)

Drie richtingsborden zijn van de wegwijzer gesloopt.

Toch blijft de ANWB gestaag verder wegwijzers neerzetten. In 1904 staan er al honderd in heel Nederland.