ROTTERDAM – Het wordt nu al omschreven als de ‘meest omstreden transfer uit de Nederlandse geschiedenis’, maar na vandaag is het afgerond. Johan Cruijff (37), sterspeler van Ajax, speelt volgend seizoen voor Feyenoord.

Vanmiddag werd het contract voor één seizoen getekend. Cruijff had daar speciaal zijn vakantie in Spanje voor onderbroken.

De topvoetballer gaat spelen op recettebasis. Die constructie is niet nieuw. Cruijff had zo’n regeling ook in zijn contract staan na zijn terugkeer bij Ajax. Als er meer dan 22.000 bezoekers op een wedstrijd afkomen, dan krijgt Cruijff een deel van de extra inkomsten.

“Er is een drempel ingebouwd”, is de uitleg van voorzitter Gerard Kerkum aan NRC Handelsblad.

“Vorig seizoen zat Feyenoord onder het gemiddelde van 20.000 toeschouwers per wedstrijd, terwijl onze begroting was afgestemd op 25.000 toeschouwers. Met Cruijff erbij denken we dat aantal aanzienlijk op te krikken”

(Gerard Kerkum, voorzitter Feyenoord, NRC 16-06-1983)

Volgens Kerkum moest er iets gebeuren bij Feyenoord, na het vertrek van Michel Valke en de gestopte Willem van Hanegem. Cruijff moet vooral gezien worden als een verlengstuk van trainer Thijs Libregts in het veld.

Cruijff op het Amstedam-708-toernooi. Foto: Marcel Antonisse, Nationaal Archief/Anefo

Keuzes

Cruijff kon de afgelopen weken kiezen uit meerdere aanbiedingen. Zo was er interesse van het Zwitserse FC Luzern en het Franse Toulouse. Beide clubs kwamen met grote zakken geld. Maar met zijn overstap naar Feyenoord hoeft Cruijff niet meer te verhuizen en dat heeft waarschijnlijk een grote rol gespeeld.

Feyenoord kwam een maand geleden voor het eerst in beeld, toen gesprekken tussen Ajax en Cruijff leken te mislukken. Ajax-voorzitter Harmsen liet weten er geen anderhalf miljoen gulden voor over te hebben. Dat trainer Aad de Mos zijn sterspeler graag wilde behouden, kon de voorzitter niet op andere gedachten brengen.

“Er was wat mij betreft de nodige rancune ten opzichte van mijn oude werkgever Ajax, maar het is dom om je door dat soort ingevingen te laten leiden. Daarom heb ik een pauze ingelast voordat ik ja tegen Feyenoord heb gezegd.”

(Cruijff, NRC, 16-06-1983)

Omstreden

Trainer Thijs Libregts was een blij man met de nieuwe aankoop. “Ik heb er steeds vertrouwen in gehad dat het goed zou komen”, vertelde hij aan Het Vrije Volk. “Na de afscheidswedstrijd van Willem van Hanegem heeft Johan zich tegenover mij bijzonder lovend over Feyenoord en het publiek uitgelaten. Hij zag het wel zitten.”

Aanvoerder Ben Wijnstekers denkt dat met Cruijff Feyenoord zeker een rol van betekenis kan gaan spelen in de Eredivisie. Dit seizoen werd Feyenoord tweede. De drie jaren ervoor slaagde Feyenoord er niet in om bij de top-3 te eindigen.

Johan Cruijff neemt afscheid van trainer Thijs Libregts. Foto: Nationaal Archief/Anefo

Maar het Rotterdamse publiek was niet uitgesproken positief over de komst van Cruijff. Tijdens de afscheidswedstrijd van Van Hanegem, toen de mogelijkheden van een overstap naar Rotterdam net bekend werden, kreeg Cruijff (meespelend in het WK’74-team) nogal wat verwensingen te horen. Op de tribunes waren ook spandoeken te lezen met de tekst ‘Cruijff rot op’.

Eind mei stonden er per week meerdere brieven in de Rotterdamse krant Het Vrije Volk over de komst van de Amsterdammer.

“De eventuele komst van Cruijff naar Feyenoord heeft mij doen besluiten mij oude seizoenkaart als symbolisch teken van afkeuring terug te zenden aan het stichtingsbestuur. Zolang Cruijff bij Feyenoord speelt kom ik niet in het stadion. Feyenoord forever – Cruijff never.

(ingezonden brief Het Vrije Volk, 20-05-1983)

“Als Cruijff voor Ajax niet meer bruikbaar is, zou hij wel goed genoeg zijn voor Feyenoord? Om zijn zakken te vullen hebben we hem niet nodig. Nog liever degraderen dan kampioen met Cruijff”

(ingezonden brief Het Vrije Volk, 20-05-1983)

Of deze klagers gelijk gaan krijgen zal te zien zijn bij het Rotterdam-toernooi, een vriendschappelijk toernooi met HSV, Liverpool en Standaard Luik.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



‘Driemaal is scheepsrecht’

Nu de contracten zijn getekend heeft voorzitter Kerkum van Feyenoord wel gelijk gekregen. De derde keer is scheepsrecht geworden. Want Feyenoord probeerde al twee keer eerder Cruijff naar de Kuip te krijgen en pas de derde keer was het raak.

Toen Cruijff nog jeugdspeler was bij Ajax had Feyenoord al een poging gedaan. Later probeerde Feyenoord het met een bijzondere constructie met de Belgische club Waregem. Ajax wilde de sterspeler niet aan concurrent Feyenoord verkopen. Waregem zou Cruijff kopen en meteen verhuren aan Feyenoord. Dat plan ging niet door omdat Cruijff voor Barcelona koos.


Hoe ging het verder?

De komst van Cruijff legde Feyenoord geen windeieren. De club pakte zowel de beker als de landstitel. Het is de laatste keer geweest dat Feyenoord ‘de dubbel’ wist te pakken.

Er kwamen meer toeschouwers. Het seizoensgemiddelde kwam uit op 25.146 (ruim 10.000 meer dan PSV en ruim het dubbele van Ajax).

Cruijff speelde 33 competitiewedstrijden en werd verkozen tot voetballer van het jaar. Hij scoorde elf keer.

Het was een zeer succesvol afscheidsjaar voor Cruijff, die tien jaar ervoor ook al eens gestopt was, maar na een mislukt zakenavontuur de voetbalschoenen weer had aangetrokken.

Op 13 mei 1984 speelt Cruijff zijn laatste wedstrijd tegen PEC Zwolle. Een paar maanden later speelde hij nog een afscheidswedstrijd in Saoedi-Arabië. Daar verdiende hij miljoenen mee.

In het jaar erop begon hij zijn carriere naast het veld als technisch adviseur bij Roda JC. Hij leek daarna even te kiezen voor Feyenoord, maar het werd toch Ajax.

Bronnen:

Het Vrije Volk – 11-05-1983 – Belangstelling

Het Vrije Volk – 13-05-1983 – Feyenoord wil Cruijff

Limburgsch dagblad – 16-05-1983 – Johan Cruijff: Feyenoord ’n uitdaging

Het Vrije Volk – 20-05-1983 – Cruijff

Het Vrije Volk – 02-06-1983 – Cruijff zorgt voor huiswerk

Het Vrije Volk – 04-06-1983 – Cruijff (5)

Het Vrije Volk – 09-06-1983 – Driemaal is scheepsrecht voor Feyenoord

De Waarheid – 10-06-1983 – Feyenoord en zaakwaarnemers Cruijff akkoord

De Telegraaf – 11-06-1983 – Luzern wil ook Johan Cruijff

Het Parool – 11-06-1983 – Cruijff houdt Feyenoord nog even aan ’t lijntje

Het Vrije Volk – 13-06-1983 – Johan Cruijff vraagt nog even bedenktijd

Het Vrije Volk – 15-06-1983 – Cruijff zegt ‘ja’ tegen Feyenoord

NRC Handelsblad – 16-06-1983 – Cruijff kiest na lang aarzelen voor Feyenoord

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 15-06-2018

Verhaalnummer: 71

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *